Hlavní obsah

Sáblíková dostala rychlobruslařského Oscara

Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková získala jako pátá žena v historii rychlobruslařského Oscara. Nejvýznamnější ocenění v tomto sportu uděluje bruslařský klub v Oslu a je pojmenováno po legendárním Oscaru Mathisenovi. Dvaadvacetiletá Sáblíková ziskem prestižní ceny korunovala sezonu snů, v níž vyhrála téměř vše, co bylo k dispozici.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Vedle triumfů na olympijském oválu v Richmondu na jejích parádních tratích 3000 a 5000 metrů získala také bronz na patnáctistovce. Počtvrté za sebou ovládla celkové hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích a pozici nejvšestrannější rychlobruslařky současnosti potvrdila i triumfy na mistrovství světa a Evropy ve víceboji.

Za své výkony už Sáblíková v březnu získala od ministra obrany Záslužný kříž druhého stupně.

Rychlobruslařského Oscara uděluje klub z Osla každoročně od roku 1959. S tradicí začal pět let po smrti slavného Mathisena, pětinásobného světového šampiona ve víceboji a mnohonásobného světového rekordmana z úvodu 20. století.

Ženy mohly ocenění získávat až od roku 1987, první držitelkou Oscara se stala pět let nato Američanka Bonnie Blairová. Zatím poslední ženskou vítězkou byla v roce 2006 Kanaďanka Cindy Klassenová, loni získal zmenšeninu Mathisenovy sochy podruhé v kariéře Američan Shani Davis.

Reklama