Hlavní obsah

Pětibojař Polívka skončil druhý ve Světovém poháru v Británii

MEDWAY

Moderní pětibojař Ondřej Polívka skončil druhý v sobotním závodě Světového poháru v anglickém Medway. O těsném vítězství úřadujícího mistra světa Adama Marosiho z Maďarska rozhodla až cílová fotografie. Druhý český reprezentant David Svoboda obsadil sedmé místo.

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Polívka (vlevo) a David Svoboda po titulu mistrů světa ve štafetě.

Článek

"Myslím si, že jsem odvedl maximum a lepší už to ani být nemohlo," řekl z Meadway spokojený Polívka, který druhým místem zkompletoval medailová umístění při Světových pohárech a tento výsledek řadí hned za loňské vavříny - titul mistra Evropy, výhru v SP v Káhiře a zisk zlaté medaile ve štafetě z mistrovství světa.

Dvaadvacetiletý Polívka vyrazil do závěrečného běhu kombinovaného se střelbou se ztrátou 39 sekund na Marosiho, jenž vyhrál šerm i parkur. Stejně jako Svoboda, jeho partner z loňské zlaté štafety na MS, předvedl Polívka skvělý běh a v poslední zatáčce dokonce vedl. "Chtěl jsem rozhodnout už před cílem, ale nepodařilo se mi Marosiho utrhnout. Ve finiši jsem ho neviděl a možná jsem udělal chybu, že jsem ho nepustil před sebe a neútočil z druhého místa, což je vždy jednodušší," uvedl Polívka.

"Pokud by se rozhodovalo jako v lyžování, tak by Ondřej vyhrál, protože měl v cíli první nohu. Jenže v pětiboji se rozhoduje podle atletických pravidel, kde rozhoduje hruď," popsal kouč Jakub Kučera dramatický doběh. "Několikrát jsem cílovou fotografii kontroloval a musím uznat, že výsledek je správný," dodal český kouč.

Doplatil na zranění původně vylosovaného koně

Nejlepší český moderní pětibojař za loňský rok Polívka dosáhl druhé nejlepší bilance v šermu a v plavání si dokonce vylepšil osobní rekord v krátkých plavkách. V parkuru možná doplatil na zranění původně vylosovaného koně. Závodit musel na rezervním. "A ti už samozřejmě nejsou tak dobří," poznamenal Kučera. Jenže Polívka viděl situaci obráceně. "Možná to bylo lepší, protože ten náhradní kůň se mi zdál příjemnější," řekl. Na rezervním koni však udělal čtyři chyby, které jej zřejmě stály třetí prvenství v SP v kariéře.

Na koni přišel o poslední šanci bojovat o stupně vítězů i Svoboda. V jízdě zaznamenal o dvě chyby více než Polívka a do běhu se střelbou šel z 11. příčky. "Běžel výborně, posunul se až na šesté místo, ale před poslední střelbou zariskoval. Ta se mu nevydařila zcela podle představ a spadl na sedmé místo," řekl Kučera.

V neděli je na pořadu závod žen, do kterého se kvalifikovaly Natálie Dianová a Sylvie Černá.

Světový pohár v moderním pětiboji v Medway
Muži: 1. Marosi (Maď.) 5760, 2. Polívka (ČR) 5760, 3. Lesun (Rus.) 5712, ...7. Svoboda (ČR) 5620.

Reklama