Hlavní obsah

Holyfield porazil Bothu a stal se nejstarším boxerským šampiónem

Americký boxer Evander Holyfield se opět vítězně vrátil do profesionálního ringu a stal se nejstarším světovým šampiónem těžké váhy v historii. Díky vítězství technickým k.o. v 8. kole nad Jihoafričanem Francoisem Bothou získal pás organizace WBF, která nepatří mezi čtveřici nejvýznamnějších svazů.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Evander Holyfield (uprostřed) po triumfu nad Francoisem Bothou.

Článek

V 47 letech nicméně Holyfield překonal rekord slavného krajana George Foremana, jenž v roce 1994 porazil v 45 letech Michaela Moorera a měl v držení prestižnější pásy IBF a WBA.

Holyfield svého o šest let mladšího soupeře složil k zemi v osmém kole úderem do brady. O půl minuty později už rozhodčí zápas ukončil. Na body ale v té době u dvou arbitrů Holyfield těsně prohrával. Populární Američan tak vyhrál 43. z 55 zápasů profesionální kariéry.

"Jsem rád, že mi dal Botha šanci. Už George Foreman řekl, že to není o věku. A to se stal mistrem světa," uvedl Holyfield příklad, který ho motivoval k návratu do ringu. "Stanu se nezpochybnitelným mistrem světa," dodal s tím, že by se rád utkal v ringu s bratry Kličkovými. Ti drží tři ze čtyř nejcennějších titulů, ten čtvrtý před několika dny obhájil Angličan David Haye.

"Holyfield je schopný a zarputilý. Jeho rány našly cíl, je to pravý bojovník. Necítím se zostuzen, že jsem prohrál s takovým šampiónem, jakým je on," vysekl Američanovi poklonu poražený Botha.

V Las Vegas boxoval Holyfield již posedmnácté. Neslavnější bitvy zde vyboxoval proti Miku Tysonovi, jenž mu v roce 1997 ukousl část ušního boltce a byl v titulovém zápase diskvalifikován.

Reklama

Související témata: