Hlavní obsah

Čuřín chce vyvést ČSTV z bídy jako krizový manažer

Za krizového manažera se považuje Miroslav Čuřín a chce vytáhnout Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) z bídy. Bývalý generální ředitel a předseda představenstva Českých radiokomunikací považuje před sobotní volbou předsedy na valné hromadě za svou výhodu skutečnost, že přijde do sportovní organizace zvnějšku. Jeho soupeřem bude Pavel Kořan, který působí v ČSTV již dvanáct let jako místopředseda.

Foto: Archiv

Miroslava Čuřína (není na snímku) přemlouval k účasti ve volbě předsedy ČSTV Pavel telička (vpravo)

Článek

"Jsem nová osoba ve sportovním prostředí a myslím, že ze své manažerské praxe mám dost zkušeností a kontakty ve státní správě a obchodní sféře, což chci nyní využít ve prospěch sportu," řekl v úterý novinářům Čuřín. Českým radiokomunikacím šéfoval 12 let, předtím byl šest let ekonomickým ředitelem Správy radiokomunikací Praha.

Ucházet se o uvolněné místo předsedy ČSTV, které 20 let zastával Vladimír Srb, ho přemluvil předseda České ragbyové unie Pavel Telička. "Je to situace krizová. A pan Čuřín může na to mít jiný pohled, je to zkušený a respektovaný manažer," prohlásil Telička.

Současné vedení ČSTV není schopno podle obou mužů organizaci dostat z krizové situace. "Je to pokračování skomírání než ozdravný proces," uvedl Čuřín. Chce aktivně fungovat ve vztahu se státem, vyjednat podmínky v oblasti legislativy, financí a strategie. Sport by podle něj neměl spadat pod žádné ministerstvo a měl by být řízen přímo z úřadu vlády.

Restrukturalizace aparátu

Rád by se podíval i dovnitř ČSTV a provedl ekonomickou analýzu a následnou restrukturalizaci nákladného aparátu. "Rád bych se také podíval, jak všichni hospodaří, a pak bych učinil kroky ve firmách, které jsou ČSTV akcionářsky ovládány," plánoval. Chce být týmovým hráčem a spolupracovat s předsedy velkých svazů ve výkonném výboru ČSTV.

Důležitou otázkou je i otázka splácení haly v Praze-Libni, která způsobila ekonomickou krizi ve sportu. "Současné vedení neudělalo nic podstatného, je ve vleku pana Aleše Hušáka," připomněl Telička šéfa Sazky. "Viděl jsem studii prospěšnosti haly pro stát a město Praha, ti by se tedy z těch zisků měli na jejím splácení podílet," přidal se Čuřín.

Ve spolupráci se státem chce argumentovat tím, že není stabilní legislativa, že chybí koncepce a strategie, že stát ušetří na zdravotnictví díky zdravé populaci, která nyní nemá pořádně kde sportovat. "A také aby se neztrácely peníze plynoucí do státu od sportu někde jinde," uvedl.

Ve svých vizích se významně neliší od Pavla Kořana. Čuřín však nevidí důvod, proč by se jeho soupeři v sobotních volbách mělo věřit. "Byl tam v nejužším vedení dvanáct let, a nedokázal prosadit nic z toho, co nyní káže," řekl čtyřiašedesátiletý rodák z Písku, absolvent Vysoké školy ekonomické a vyznavač tenisu a golfu.

Věří, že má šanci uspět. "Pokud bych žádnou šanci necítil, tak do toho nejdu. Chci to změnit," uvedl Čuřín, jehož podporují zejména menší svazy, jako například jachting nebo kolečkové brusle. "Buď valná hromada přizná, že dosavadní vedení přivedl ČSTV do neradostné situace a změní to, nebo není cesty ven," prohlásil.

Sportovní orgán totiž stále považuje za komunistický moloch. "Je to organizace, která žije v minulém režimu. Je třeba do ni vnést nový vítr," dodal.

Reklama