Hlavní obsah

Pořadatelé zimní olympiády v Soči dostali pochvalu od inspekce

LAUSANNE

Pořadatelé zimních olympijských her 2014 v Soči sklidili slova chvály od koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru, která byla v ruském středisku na třídenní inspekci. Její šéf Jean-Claude Killy, bývalý vynikající francouzský lyžař, se o stavu příprav vyjádřil velmi nadšeně.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Je to působivé. Na 43 projektech pracuje 24 hodin denně 16 000 lidí. Jsem šťastný, že mohu informovat o tom, že vše běží podle plánu. Jsme spokojeni po všech stránkách," uvedl Killy, trojnásobný olympijský vítěz z Grenoblu 1968. "Soči si vzalo lekci z letošních her ve Vancouveru," dodal. Jeho komise byla v Soči poprvé téměř po roce a příště se tam vydá v říjnu.

Ruští organizátoři z města mezi pobřežím Černého moře a úpatím Kavkazu budují všechna sportoviště prakticky od základů. Šéf organizačního výboru Dmitrij Černyšenko byl v únoru v Kanadě se skupinou 150 pozorovatelů, kteří mapovali takřka každý krok vancouverských pořadatelů a vytvořili seznam úkonů, čítající zhruba 7000 položek. "Dostojíme všem našim slibům. Chceme uspořádat nejinovativnější hry všech dob," uvedl nyní Černyšenko.

Delegace MOV byla speciálně ujištěna, že v dějišti příštích her vznikne bezpečná sáňkařská a bobová dráha. V ruce přitom organizátoři mají znalecký posudek nejmenované rakouské firmy, která dostala na starost vyhodnocení plánů na výstavbu ledového koryta. Snahou je zabránit možnému opakování tragédie z Vancouveru, kde se vpředvečer olympiády zabil gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili a i bobové závody provázela řada havárií.

Reklama

Související témata: