Hlavní obsah

Novým šéfem ČSTV se stal dosavadní místopředseda Kořan

NYMBURK

Novým předsedou Českého svazu tělesné výchovy se stal na sobotní volební valné hromadě v Nymburce dosavadní místopředseda Pavel Kořan. Nahradil tak ve funkci dosavadního předsedu Vladimíra Srba, který se po 20 letech rozhodl již nekandidovat. Kořan porazil hned v prvním kole volby Miroslava Čuřína a Stanislava Pešáta.

Foto: Archiv

Miroslava Čuřína (není na snímku) přemlouval k účasti ve volbě předsedy ČSTV Pavel telička (vpravo)

Článek

Při volbách hlasovalo 154 členů valné hromady, Kořan dostal 115 hlasů. K vítězství by mu stačila i prostá nadpoloviční většina v obou komorách (tělovýchovné jednoty a sportovní svazy), což splnil bez problémů. Čuřín dostal 34 hlasů, Pešát pět.

Kořan pracoval jako místopředseda ČSTV dvanáct let a byl pravou rukou dosavadního šéfa největší české sportovní organizace Srba. V jeho plánech je zlepšení spolupráce a vyjednání lepších podmínek pro sport ve vládě a s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Dále hodlá vyřešit problém s placením Sazky za halu v Praze-Libni, chce restrukturalizovat vedení svazu, změnit název a zlepšit pohled veřejnosti na ČSTV.

"Chci dlouhodobou prací zajistit pro sport jednu a půl až dvě miliardy korun ze všech zdrojů," řekl ve svém projevu. Chce najít i nové zdroje za splácení libeňské haly, která stojí za finanční krizí ve sportovním prostředí. "A nechci, aby ČSTV byl označován za postkomunistický moloch, takové názory pokládám za urážlivé vůči lidem, kteří ve sportovním prostředí pracují. Sport prochází těžkým obdobím, ale není ohrožen na svém životě," řekl Kořan.

Podobný program

Jeho konkurenti Čuřín, někdejší šéf Českých radiokomunikací, i bývalý kulturista Pešát přišli s podobným programem, ale ve volbách neuspěli. Jejich hlavním trumfem byl přitom fakt, že Kořan je spjat s nejužším vedením ČSTV již dvanáct let, a v posledních letech nedokázal změnit nic.

"Nese spoluzodpovědnost za dosavadní výsledky, proč své teze neimplementoval už v minulosti?" ptal se před plénem bývalý eurokomisař Pavel Telička, jehož ragbyová unie nominovala právě Čuřína. "Zatloukli si dnes hřebíček do rakve," nebral si servítky.

Čuřín byl podobného názoru. "Pokud firma neplatí, nemá rozpočet a neví co s tím dělat, je nejvyšší čas, aby nastoupilo krizové hospodaření firmy, měřeno penězi," prohlásil krizový manažer, jehož hlavním trumfem byla nezávislost a pohled na ČSTV zvenku.

Změna či kosmetické úpravy

Pešát ČSTV přirovnal k týmu, kterému se nedaří. "To se také mění trenér. A našemu mužstvu se nedaří dlouho," upozornil. "Musíme si uvědomit, jestli chceme změnu nebo jen kosmetické úpravy a za čtyři roky se nic nezmění," prohlásil Pešát. Ten před pěti lety údajně věděl o skutečnosti, že kulturisti utíkali oknem před přítomnými dopingovými komisaři, za což dostal trest, ten mu ale výkonný výbor později zrušil.

Vedení sportovní organizace s více než půldruhým milionem členů čelí už několik let kritice za to, že nedostatečně hájí zájmy sportu a nedokáže pro něj získat dostatek peněz. Valná hromada dnes hlasovala i o návrhu Karla Pláničky z badmintonového svazu zanést do usnesení, že schválení výstavby haly v Libni, kterou financovala Sazka a kvůli níž nyní sport trpí, bylo chybné. Tento návrh však neprošel.

Reklama