Hlavní obsah

Střelec Kostelecký: Už jsem nestřílel jen v sopečném prachu

Veronika FeltováSport.cz

První velký závod v nové sezóně čeká na střelce Davida Kosteleckého, úřadujícího olympijského vítěze v trapu. V Pekingu se o nadcházejícím víkendu zúčastní Světového poháru. Původně měl do bojů vyrazit s novou zbraní. Nakonec se ale rozhodl pro úpravu té staré, s níž vyhrál i olympijské zlato.

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký

Článek

„Jakou jsem si do Pekingu přivezl formu, se ukáže až při samotném závodě. Tréninky nevypadají špatně, ale je to tady tentokrát hodně specifické. Jednak poněkud drhne organizace a proměnlivé je i počasí. Je zima, prší, nad městem leží smog. Viditelnost je hrozná,“ postěžoval si Kostelecký v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu.

Na rozmary počasí je ale úřadující olympijský vítěz zvyklý. Vždyť právě v Pekingu před dvěma roky v hustém dešti vybojoval olympijské zlato. A nedávno si zkusil i střelbu mezi kroupami. „Před cestou do Číny jsem vyhrál jeden menší závod v Mariboru. V základním závodě jsem dal solidních 120 bodů, ale ve finále jen 19, protože padaly kroupy. Když to tak vezmu, tak to byl poslední z rozmarů počasí, ve kterém jsem ještě nezávodil. I když... Ještě mi chybí střílet v padajícím sopečném prachu, ale to se mi možná také splní,“ narážel na situaci, kterou způsobila činnost islandské sopky.

Kvůli ní totiž na závod Světového poháru v Číně nedorazilo několik evropských závodníků. „Jsou tu Američané, Číňané a další Asiati. Evropanů je málo a nikdo neví, jestli ještě někdo nepřiletí. Sopečný mrak nadělal hodně zmatků i tady. Spousta střelců, kteří už mají po závodech, se nemá jak dostat domů. Děláme si legraci, že pojedeme Transsibiřskou magistrálou a vystoupíme v Kazani, kde se v červnu uskuteční evropský šampionát,“ líčil se smíchem čtyřiatřicetiletý sportovec.

Střílet bude s vítěznou zbraní

Původně měl David Kostelecký do nové sezóny vstoupit s novou zbraní, avšak nakonec bude i nadále střílet s tou, s níž vyhrál olympiádu. „Zjistil jsem, že některé návyky bych těžko měnil. Trvalo by to dlouho a možná by se mi to ani nepovedlo. A to nechci riskovat. A tak jsme se s firmou Perazzi dohodli, že zůstanu u té staré. Udělali mi speciální pažbu přesně do ruky. Jsem spokojený a věřím, že tato zbraň bude opět vítězná,“ doufá mistr Evropy z roku 2002.

Po návratu z Číny se Kostelecký zúčastní několika závodů doma a v Evropě. V květnu zamíří na Světový pohár do anglického Dorsetu a v červnu do italského Lonata. Na přelomu června a července na něj čeká mistrovství Evropy v Kazani a vrcholem sezóny pro něj bude srpnový světový šampionát v Mnichově. „Tam už se bude poprvé střílet o účastnická místa na olympijských hrách v Londýně 2012,“ uzavřel David Kostelecký.

Reklama

Související témata: