Hlavní obsah

Žokej Váňa chce znovu zkusit Velkou. Blbce ale ze sebe dělat nebudu, říká

Veronika FeltováSport.cz

Dostihová sezóna se pomalu rozbíhá a ruce plné práce má i legendární žokej Josef Váňa. Šestinásobný vítěz Velké pardubické se nejdříve stihl podrobit operaci lokte, poté zamířil na dovolenou v Mexiku, natočil reklamu v Argentině a nyní začíná shazovat kilogramy, aby v říjnu při Velké pardubické mohl obhajovat triumf.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Žokej Josef Váňa

Článek

„Rád bych se v říjnu Velké pardubické zúčastnil. Záležet bude ale na zdraví. Když mi vydrží, chci to zkusit. Když to nevyjde, nic se neděje. Nehodlám strkat hlavu do oprátky a dělat ze sebe blbce,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci sedmapadesátiletý Josef Váňa.

„Před pár dny jsem spadl z koně. Měl skočit přes příkop a nakonec jsem v něm skončil já. Naštěstí se mi nic vážného nestalo, člověk ale nikdy neví, co přijde. Zranění se mi hojí pomaleji než zamlada. Proto nechci nic slibovat,“ vysvětloval šestinásobný vítěz slavného dostihu.  

Chtěl by jet na Welldancerovi 

Pokud se Josef Váňa doopravdy 10. října objeví na startu, nebude to ale v sedle Tiumena, se kterým loni zvítězil. "Dohodli jsme se, že Tiumena pojede můj syn. S bělkou Sixteen si moc nerozumím. Takže... Mám tajný plán. Dát dohromady Welldancera," prozradil žokej, jenž v anketě Sportovec roku 2009 obsadil třetí příčku.

A nebylo to jediné ocenění, kterého se dočkal. Od prezidenta ČR dostal medaili Za zásluhy a poté získal i Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského. Kromě toho stihl ještě natočit reklamu, navštívit Mexiko a podrobit se operaci lokte. Nyní už však má opět myšlenky jen a jen na koně a závody.

"Teď hlavně musím shazovat přebytečná kila. Byl jsem na dovolené, kde bylo pití a jídlo all inclusive. A když jsem si po příjezdu stoupl na váhu, měl jsem 70,5 kg. Tolik jsem snad měl jen, když jsem se léčil ze zranění," líčil s úsměvem.

Problém by to ale být neměl, vzhledem k nedávnému zranění jeho žokeje Josefa Bartoše (dvojnásobný vítěz Velké pardubické - pozn. red.) má teď ve stáji mnohem více práce. "Teď je to všechno jen na mě, a tak budeme muset některé závody vynechat. Doufám, že se Pepíček brzy uzdraví," uzavřel fenomenální žokej.

Reklama