Hlavní obsah

Holeček s Hákem dostanou Zlatý cepín za prvovýstup na Chamlang

Čeští horolezci Marek Holeček a Zdeněk Hák po dvou letech znovu obdrží ocenění Zlatý cepín, které od roku 1992 odměňuje nejvýznamnější alpinistické výkony roku. "Horolezeckého Oscara" tentokrát získali za prvovýstup na nepálský vrchol Chamlang vysoký 7321 metrů. Trofeje se budou předávat v sobotu na festivalu Ladek Mountain v Polsku.

Foto: Sport.cz

Marek Holeček (vlevo) a Zdeněk Hák tvoří údernou himálajskou dvojici.

Článek

Holeček s Hákem zopakovali dva roky starý úspěch, kdy jako první Češi získali ceněnou trofej za prvovýstup Satisfaction jihozápadní stěnou jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrum I (8080 metrů).

Loni v květnu se ostřílená dvojice vydala na nepálskou sedmitisícovku Chamlang dosud nezdolanou cestou v severozápadní stěně. Na cestě ze základního tábora v nadmořské výšce 5300 metrů strávili včetně návratu bezmála sedm dní.

Nově zdolanou cestu, o kterou se marně pokoušela řada horolezců před nimi, nazvali UFOline. "Cestu jsme tak pojmenovali, abychom připomenuli výstup severní stěnou Chamlangu, během kterého prý Reinhold Messner a Doug Scott zahlédli někde ve výškách UFO. Vida, já měl toho mimozemšťana Hooka stále vedle sebe!" napsal na webu Lidé a hory v reportáži o této expedici Holeček.

Ocenění Zlatý cepín dostanou ještě další tři expedice, dvě americké a jedna japonská.

Reklama