Hlavní obsah

Snookerová hvězda Higgins čelí podezření z braní úplatků

SHEFFIELD

Sport elegánů s kulečníkovým tágem zasáhl korupční skandál. Úřadující mistr světa ve snookeru John Higgins totiž podle deníku News of the World v minulosti přijal úplatek a úmyslně ovlivnil výsledek zápasu. Světová asociace okamžitě čtyřiatřicetiletého Higginse do vyřešení případu suspendovala, samotný hráč se proti nařčení ohradil.

Článek

Na právě vrcholícím šampionátu v Sheffieldu trojnásobný mistr světa překvapivě prohrál již ve 2. kole s veteránem Stevem Davisem. Novináři přišli několik dní poté s videem, na kterém hráč a jeho agent Pat Mooney hovoří při schůzce v Kyjevě s ruskými podnikateli. Údajně dojednávali úmyslné porážky v některých framech na čtyřech turnajích a Higgins za to prý vyinkasoval 300 tisíc eur. Mooney už mezitím rezignoval na funkci ve snookerové asociaci.

"Celá věc vážně ohrozila základy této hry a my musíme vyslat nejsilnější signál, že takové chování nebude tolerováno. Je to šok a rána pro sport, který má plány dále expandovat. Neříkáme, že je vinen, ale k obviněním se musí vyjádřit," oznámil šéf asociace Barry Hearn.

Higgins v první reakci ujistil, že se během jeho osmnáctileté kariéry nestalo, aby záměrně netrefil jedinou kouli. "Nikdy jsem nebyl zapletený do ovlivňování zápasu. Mé svědomí je stoprocentně čisté," prohlásil skotský hráč.

K neobvyklé schůzce v Kyjevě se však přiznal. "Jak přišla řeč na ovlivnění zápasů, hned jsem chtěl skočit do letadla a z této země co nejdříve vypadnout. Zdálo se mi ale bezpečnější zůstat tam s nimi sedět dál," vysvětlil.

Reklama