Hlavní obsah

Politici chtějí pomoci sportu změnou financování i novým zákonem

PRAHA

Českému sportu chybějí peníze i kvalitní legislativa. Na dvoudenní konferenci Sport a stát v Praze se na tom shodli její účastníci, lídři politických stran i zástupci sportovních organizací. Zároveň se dohodli, že se společnými silami v nejbližší době zasadí o zlepšení situace. Řešením by měla být samostatná kapitola v rozpočtu a nový zákon o sportu.

Foto: Novinky

Peníze - ilustrační foto

Článek

"Došlo k sjednocení nejen sportovního prostředí, ale i politické reprezentace. To považuju na nejvyšší přínos konference a v podstatě to naplnilo náš cíl s její organizací," řekl generální sekretář ČSTV Jan Boháč na závěrečné tiskové konferenci v sídle České televize, kde se v úterý a ve středu panelové diskuze na téma úlohy státu ve sportu konaly.

Jedním z hlavních problémů českého sportu je jeho dlouhodobá podfinancovanost, což na konferenci přiznali i politici. "Není to tedy zásluha krize či jedné loterijní společnosti. Na tom jsme se jednomyslně shodli," uvedl prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek s poukazem na Sazku, která bývá často označována za hlavního viníka finančních problémů sportu.

Řečením pro budoucnost by měla být samostatná kapitola sportu a tělovýchovy ve státním rozpočtu. "Jakým způsobem to bude řešeno, je věc státu a příští politické reprezentace," řekl Ječmínek, podle kterého se aktéři konference shodli i na nutnosti úpravy loterijního zákona.

Na sport přes dvě miliardy

O konkrétní sumě se nehovořilo, ale podle Ječmínka by se měla podpora státu zvýšit o dvě miliardy korun. V roce 2009 šlo z veřejných prostředků do sportu celkově zhruba 2,2 miliardy korun. "Myslím si, že tahle částka by nezatížila státní rozpočet a společnost. Uvědomujeme si, v jaké ekonomické situaci se nacházíme," řekl prezident Autoklubu.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by ale měl stát dát větší objem peněz do sportu pouze v případě, že se sportovní prostředí o sebe bude snažit postarat samo.

Český sport si podle něj na začátku 90. let zvolil jiný model financování, proto není relevantní porovnávat podporu sportu z veřejných rozpočtů s jinými zeměmi Evropské unie. Kalousek zároveň ostře kritizoval rozhodnutí akcionářů Sazky věnovat prostředky do stavby víceúčelové haly v Praze-Libni.

Úprava legislativy

Zlepšit situaci ve sportovním prostředí by měla i úprava legislativy, která je v současnosti roztříštěná a některé normy a zákony jsou zastaralé. Vše by měl vyřešit nový zákon o sportu. "Měl by se stát jádrem pro všechny další normy, které by na něj měly být navázané," uvedl předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl, podle nějž by sportovní prostředí mělo být jedním z připomínkových míst nového zákona.

Konference se úmyslně konala krátce před parlamentními volbami. Zástupci sportovních organizací teď budou doufat, že politici své sliby splní. "Je naděje, že sliby učiněné v přímém přenosu budou naplněny. Že je zástupci politických stran nevezmou zpět," řekl předseda Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR Jaroslav Němec.

Reklama

Související témata: