Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda byl třetí v SP v Budapešti

Český reprezentant v moderním pětiboji David Svoboda obsadil třetí místo v závodě Světového poháru v Budapešti a dostal se do průběžného vedení v seriálu. Dvojnásobného vicemistra světa dnes ve čtvrtém dílu poháru předstihli jen vítězný Rus Alexandr Lesun a Litevec Andrejus Zadněprovskis. Pětadvacetiletý Svoboda, jenž v březnu vyhrál úvodní závod SP v Mexiku, si tak definitivně zajistil účast v červnovém finále seriálu v Moskvě.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda během parkuru na mistrovství světa v Londýně

Článek

Do závodu nenastoupil kvůli virovému onemocnění druhý český reprezentant Ondřej Polívka a v pondělí absolvuje v Praze lékařská vyšetření.

Svoboda zahájil závod na hranici první desítky, po šermu byl osmý, následně zaplaval dvanáctý nejlepší čas. V jízdě na koni doplatil na los, původně vylosovaného koně po dohodě s trenérem Jakubem Kučerou odmítl. S náhradním zajel na hranici možností, ale na lepší než 32. místo to nestačilo. Do závěrečného kombinovaného běhu se střelbou startoval Svoboda z 10. příčky. Při první střelbě zaváhal, ale přesto se skvělým během dokázal propracovat až na stupně vítězů.

"Po jízdě bylo obtížné se vrátit do boje o stupně vítězů, ale nebylo to nemožné, protože také ostatní ve střelbě chybovali," řekl v cíli Svoboda, pro něhož bronz znamená čtvrté stupně vítězů v SP. "Mohl jsem tady i vyhrát, ale doplatil jsem na horšího koně. Vždyť kdybych i s tím horším dvakrát shodil překážku, nakonec bych stejně zvítězil," dodal Svoboda.

Reprezentační trenér Jakub Kučera uvedl, že jiná možnost než odmítnout vylosovaného koně prakticky nebyla. "Původně vylosovaný kůň s prvním závodníkem ani nedošel do cíle kvůli šesti odmítnutím poslušnosti. Proto jsme raději losovali z náhradních koní, přestože víme, že nejsou tak kvalitní. David neudělal vážnější chybu, ale kvůli koni jsme se museli smířit s nižším bodovým ziskem," uvedl kouč.

Druhého muže z předchozího závodu SP v Medway Polívku již delší dobu trápí virové onemocnění a bojuje se streptokokovou nákazou v oblasti dutin. Po návratu do Prahy absolvuje krevní testy a další vyšetření. "Věřím, že se nám vše podaří včas podchytit a Ondřeje před vrcholy sezony opět vrátit do formy," doplnil trenér Kučera.

Reklama