Hlavní obsah

Krasobruslař Verner hledá nový impuls. V zámoří bude trénovat u slavného kouče

PRAHA

Nový impuls ve své kariéře hledá krasobruslař Tomáš Verner, který má za sebou neúspěšnou sezónu. A tak se rozhodl, že štěstí zkusí hledat v zámoří, kde se v létě bude připravovat. A jedním z trenérů, který na něj dohlédne, bude i kouč olympijské vítězky Kim Ju-na, slavný Kanaďan Brian Orser...

Foto: Sport Invest

Tomáš Verner

Článek

"Hledám nový impuls, nový začátek," řekl na úvod setkání s novináři Tomáš Verner. "Po neúspěšné sezóně jsem si uvědomil, že potřebuji změnu. Rozhodl jsem se, že zkusím něco jiného. Opustím tréninkovou skupinu v Oberstdorfu a v létě pojedu trénovat do zámoří," prozradil své plány třiadvacetiletý krasobruslař.

Probral jsem to s trenéry a ti mé rozhodnutí pochopili. S paní Kopřivovou budu spolupracovat dál. Teď během května a června než odjedu, budu pod jejím dozorem," uvedl mistr Evropy z roku 2008. "V létě se v Americe a Kanadě zúčastním několika kempů, chci vyzkoušet, jak se tam trénuje. A pak se rozhodnu, co bude dál. Buď tam zůstanu, nebo se vrátím. V každém případě se chci ale připravovat jinak než loni," dodal Verner.

V tréninkových centrech v zámoří se tak Tomáš Verner potká i s dalšími vynikajícími krasobruslaři. "V jednom kempu by měl být Jeremy Abbott, v dalším pak úřadující mistr světa Daisuke Takahaši," prozradil Verner, na kterého by měl v přípravě dohlížet i slavný kouč Brian Orser, jenž na olympijských hrách ve Vancouveru dovedl korejskou krasobruslařku Kim Ju-na ke zlatu.

Zaměří se i na psychiku

"S Brianem nyní dolaďujeme kalendář, kdy se sejdeme." A v čem je příprava za mořem jiná? "U nás se kouč několik hodin denně věnuje svému svěřenci. V Kanadě a Americe se trénuje více ve skupině a kouč na vás jen dohlíží. Neříká, co máte dělat, jen koriguje chyby. Člověk je orientovaný víc sám na sebe. Jako při závodě. Ale jak říkám, nevím, jestli mi jejich způsob bude vyhovovat. Určitě to ale chci zkusit," vysvětloval desátý muž z letošního evropského šampionátu.

Po neúspěšné sezóně se rodák z Písku rozhodl zaměřit také na psychiku. "Stále lituji toho, co se v olympijském roce stalo. Nejde to jen tak hodit za hlavu. Zároveň ale vím, že se v tom stále nemohu utápět. To by k ničemu nevedlo. Díky tomu, že mám na nadcházející sezónu nové plány, se pomalu ze sportovní deprese dostávám. Navíc se mi po olympiádě ozval člověk, který by mi měl pomoci s psychikou. Slíbil, že mi pomůže se z toho kolotoče neúspěchu dostat. Tak od toho mám vysoké očekávání," uzavřel Tomáš Verner.

Reklama