Hlavní obsah

Český kůň Shamalgan byl senzačně třetí ve francouzské klasice

PAŘÍŽ

Francouzského klasického dostihu se poprvé v historii zúčastnil český kůň a hned uspěl. Ve francouzské obdobě Velké jarní ceny na dráze v pařížském Longchamp vybojoval v neděli český zástupce Shamalgan třetí místo. Nebýt kolize v cílové rovině, mohl svěřenec trenéra Arslangireje Šavujeva pod vedením francouzského žokeje Thierry Jarneta dopadnout ještě lépe.

Foto: REUTERS/Phil Noble

Ilustrační foto.

Článek

Dostih s názvem Poule d'Essai des Poulains o 450 tisíc eur na 1600 metrů dlouhé trati vyhrál německý kůň Lope de Vega. Shamalgan, který se připravuje v Mimoni, odstartoval s kurzem na vítězství 100:1. Po minulých dvou vystoupeních ve Francii byl považován za outsidera. Na trati však hýřil aktivitou a podle žokeje Jarneta dlouho usiloval o vítězství.

"Na vítězství to sice nevyšlo, ale i tohle je skvělé. Jsme nadšení," řekl trenér Šavujev. "Jsem moc rád, že jsme se nevzdali a zkoušeli jsme to. Myslím, že větší úspěch jsme si sotva dokázali představit," dodal trenér, který stál u dosud asi největšího úspěchu koně z České republiky v cizině, když s Darsalamem opanoval německý St. Leger a také Rheinland Pokal.

Reklama