Hlavní obsah

Firma pracující pro olympijské Tokio platila odsouzenému Diackovi

Poradenská společnost pracující pro olympijskou kandidatura Tokia zaplatila 370.000 dolarů (zhruba 8,5 milionu korun) Papovi Massatovi Diackovi, kterého pařížský soud minulý týden odsoudil za ekonomické přečiny. Jeho otec Lamine Diack byl tehdy vlivným členem Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Transakce proběhla bezprostředně před a po zvolení Tokia pořadatelským městem v roce 2013, informovala agentura Kjódó.

Foto: Christophe Van Der Perre, Reuters

Papa Massata Diack. Pařížský tribunál ho odsoudil za ekonomické přečiny.

Článek

Peníze určené přímo Diackovi mladšímu byly údajně součástí částky dva miliony dolarů, kterou přípravný výbor zaplatil dnes již neexistující poradenské společnosti Black Tidings se sídlem v Singapuru.

Tehdejší prezident Japonského olympijského výboru Cunekazu Takeda přiznal schválení dvoumilionové transakce, ale odmítl jakékoliv pochybení. Po zahájení vyšetřování korupční kauzy spojené s otcem a synem Diackovými francouzskými úřady ale loni rezignoval na svůj post a vzdal se i místa v Mezinárodním olympijském výboru.

Papa Massata Diack tvrdí, že zmiňovaných 370 000 dolarů dostal díky sponzorské smlouvě v Číně a neměly nic společného s olympijským Tokiem.

Senegalec Lamine Diack mohl při volbě pořadatelského města ovlivňovat zejména africké kolegy. Tokio před sedmi lety porazilo v závěrečném kole volby Istanbul.

Nyní sedmaosmdesátiletý Lamine Diack ve stejné době řídil mezinárodní atletickou federaci. Pařížský soud ho odsoudil za to, že za peníze kryl dopingové nálezy ruských atletů. Za korupci minulý týden dostal dva roky vězení nepodmíněně, dvouletý podmínečný trest a pokutu půl milionu eur (přes 13 milionů korun). Diackovi advokáti se proti verdiktu odvolali.

Papa Massata Diack, který pracoval jako marketingový poradce IAAF, podle soudu převedl 15 milionů dolarů za televizní práva a další obchodní transakce na účty svých firem.

Reklama

Související témata: