Hlavní obsah

Střelec Kostelecký: Už teď mohu být se sezónou spokojený

PRAHA/DORSET

Skvělou formu má v úvodu sezóny olympijský vítěz v trapu David Kostelecký. Po pátém místě na dubnovém Světovém poháru v Pekingu nyní v dalším závodě SP v Dorsetu vybojoval bronz. „Dva finálové starty v jednom ročníku SP moc střelců nemá. Už teď mohu být se sezónou spokojený, a to jsme vlastně teprve v její první polovině,“ pochvaloval si Kostelecký.

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký

Článek

"Do finále jsem postupoval se 122 body jako druhý. Střelnice v Dorsetu je obrácená na východ, což je neobvyklé, takže nám svítilo sluníčko do očí. Ti nejlepší se s tím ale vyrovnali," popisoval průběh závodu David Kostelecký v telefonickém rozhovoru Sport.cz a Právu. "Ve finále jsem pak čtyřikrát chyboval a skončil druhý o bod za první příčkou. V rozstřelu jsem o stříbro přišel hned první ranou. Zklamaný ale rozhodně nejsem," přiznal.

Nyní bude odpočívat

Od letošního roku se program trapu změnil. Závodníci první den střílí jen padesát ran, druhý pětasedmdesát a finále. „Je to nelogické, druhý den programu je mnohem náročnější. Nikomu se ta změna nelíbí, všichni jsme s ní nespokojení. Nezvládají to ani organizátoři. Proti šéfům světové střelecké federace však nic nezmůžeme,“ vyjádřil svůj názor pětatřicetiletý střelec.

„Třeba teď tady v Dorsetu jsem druhý den závodu vstával v šest hodin a na hotel jsem se vrátil až v půl desáté večer. Tři položky jsem vzhledem k losu odstřílel za tři a půl hodiny a pak jsem stejnou dobu čekal na finále. Zbytek času jsem strávil na dopingové kontrole,“ líčil náročný den Kostelecký.

Nyní si úřadující olympijský vítěz dopřeje pár dní odpočinku a poté se vrhne opět do přípravy. Už ve středu 9. června na něj čeká další závod Světového poháru, tentokrát v italském Lonatu. „Původně jsem měl v plánu ještě závod v Mariboru. Teď v Dorsetu jsem ale střílel dobře, takže pro mě bude lepší, když si chvíli odpočinu. Před Dorsetem jsem také nějaké závody vynechal a vyplatilo se,“ vysvětloval mistr Evropy z roku 2002.

Z Mnichova chce zlato i účastnické místo pro Londýn

Vrcholem letošní sezóny však bude pro úspěšného střelce srpnové mistrovství světa, které se uskuteční v Mnichově. „Úvod sezóny se mi povedl nad očekávání dobře. Po Lonatu mě ještě čeká evropský šampionát v Kazani a pak už budu ladit formu na Mnichov. Mistrovství světa bude první možností vybojovat si účastnické místo na olympiádě v Londýně 2012. Jako obhájce olympijského zlata tam samozřejmě nechci chybět, a tak bych si Londýn rád vystřílel hned na první pokus. A o touze získat vysněný titul mistra světa ani nemluvím...,“ uzavřel David Kostelecký.

Reklama

Související témata: