Hlavní obsah

VIDEO: Maskoty olympiády v Londýně jsou jednooké příšerky

PRAHA

Wenlock a Mandeville. Tak se jmenují jednooké příšerky, které se staly oficiálními maskoty olympijských her v Londýně 2012.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Makoti pro olympijské hry v Londýně 2012

Článek

Jednooký Wenlock a Mandeville připomínají mimozemšťany. Prezident organizačního výboru Sebastian Coe už dříve prozradil, že vizuální ztvárnění postaviček vychází z příběhu autora dětských pohádek Michaela Morpurga. Těla maskotů pak byla vytvořena ze dvou kapek roztavené oceli z konstrukce Olympijského stadiónu.

"Vytvořili jsme maskoty pro děti. Jejich úkolem bude spojit mladé lidi a sport a předávat jim olympijskou a paralympijskou historii," vysvětloval Coe v britském deníku Telegraph s tím, že chce, aby londýnská olympiáda přilákala především mládež. "Děti nechtějí jako maskoty plyšové hračky. Preferují něco, s čím na sebe můžou vzájemně působit. Něco, co má za sebou dobrý příběh," uzavřel Sebastian Coe.

Jméno Wenlock je odvozeno z názvu malého anglického městečka, jehož místní hry inspirovaly tvůrce olympijské myšlenky. Jméno pro Mandeville pochází ze Stoke Mandeville, což je anglická vesnice, kde vznikl nápad na uspořádání paralympijských her.

Reklama

Související témata: