Hlavní obsah

Rychlobruslařka Martina Sáblíková: V červenci půjdu poprvé na led

Dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková už zahájila přípravu na novou sezónu. Společenské akce pomalu končí. Minulý týden oslavila třiadvacáté narozeniny. „Už se těším na plný tréninkový zápřah,“ přiznala.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martina Sáblíková

Článek

Neunavují vás spousty společenských akcí, které musíte absolvovat?

Neunavují. Vím, že k životu sportovce to prostě patří. Ať už se jedná o akce pro partnery, charitu nebo fanoušky. Svědčí také o zájmu lidí. Pochopitelně my potřebujeme prostředky na přípravu pro celý tým, a ty nejsou malé. V plánu jich zbývá jen pár. Už se těším na plný tréninkový zápřah.

Co si z takových akcí můžete odnést?

To byste se divil. Spoustu krásných zážitků. Některé jsou až dojemné. Třeba úterní akce v Thomayerově nemocnici, které se zúčastnily stovky malých i větších dětí, byla úžasná. Když vám ti špunti vyprávějí, jak vás viděli v televizi, drželi palečky a naučili se i poznávat českou vlajku, to je nádherné a máte v očích slzy. Moc ráda si povídám s lidmi, kteří mi drží palce a vidím na nich, jak jsou šťastní, že si se mnou podali ruku nebo získali autogram. Příjemný byl i turnaj naší agentury Sport Invest Group v plážovém tenisu. Zahrála jsem si proti hokejovým mistrům světa i fotbalovému brankáři Petr Čechovi. Báječně jsme se při tom bavili.

Máte tréninkové manko?

Máme, ale postupně ho doháníme. Nejlepší přehled o tom má trenér Petr Novák. Pokud jsme nebyli spolu, měli jsme individuální tréninkové plány. Karolína Erbanová a Pavel Kulma dohánějí resty ve škole. Teď přichází čas, abychom všichni zase zabrali.

Ale máte za sebou už jedno soustředění v Itálii. Bylo hodně tvrdé?

Po tom dlouhém nicnedělání byla příprava v Itálii přiměřeně tvrdá, ale to jsem potřebovala. Po návratu jsem prodělala virózu, ale v tomhle počasí to není nic divného.

V létě jste absolvovala v posledních letech závody na kole a in-line bruslích. Letos je vynecháte?

Některé absolvuji, jiné vynechám. Nemá smysl, abych někde startovala bez přípravy. Nemohu si dovolit, aby takové závody skončily ostudou. Já jsem také vítězný typ, takže chci vyhrávat.

Zmínila jste nepříznivé počasí. Chystáte se někam do tepla?

Pojedeme zase společně k moři, ale zatím jsme se nerozhodli kdy přesně a kam. Tyhle společné dovolené jsou spojené i se zábavnější formou přípravy.

Kdy se poprvé dostanete na led?

Podle plánů trenéra by to mělo být někdy kolem poloviny července na oválu v Erfurtu. Už se těším na led.

Reklama