Hlavní obsah

Piloti budou soutěžit o to, kdo udělá nejvíc výkrutů

Příznivci leteckého sportu se mohou těšit na novou disciplínu, soutěž o největší počet výkrutů ve vymezeném prostoru. Akcí nazvanou Flymaster 20. června vyvrcholí mistrovství republiky v akrobatickém létání, které začne 17. června na jindřichohradeckém letišti. Novináře o tom dnes informovali organizátoři akce.

Foto: www.redbullairrace.com

Ilustrační foto.

Článek

Profesionální pilotka Hana Babčanová uvedla, že si soutěž o největší počet výkrutů vymysleli, aby k akrobatickému létání přivedli více diváků. "Naším cílem je vrátit akrobatické létání mezi sledované a hojně navštěvované sporty," řekla. Tato letecká disciplína patří podle ní mezi piloty k nejoblíbenějším, ale zároveň k nejdražším.

Závodníci budou létat ve vymezeném prostoru a čase, v němž se budou pokoušet o co největší počet výkrutů. Manažerka soutěže Barbora Babčanová uvedla, že piloty bude v kabině snímat kamera a obraz bude přenášen na velkoplošnou obrazovku. Divákům se letci představí i při rozhovorech před startem a po přistání.

Z devíti soutěžících vyberou diváci ve svém hlasování i porota čtyři závodníky, kteří předvedou akrobatickou sestavu na hudbu. Jeden vylosovaný divák vyhraje akrobatický let.

Podle Babčanové bude záležet na invenci pilotů, jak výkruty poskládají. Myslí si, že více než pět by jich předvést neměli, i když by prý bylo možné udělat jich i 15. To ale podle ní není žádoucí i s ohledem na bezpečnost.

Pro návštěvníky bude připraven doprovodný program. Budou si moci například zblízka prohlédnout letadla zdejšího klubu, uvidí létající draky, možná se budou moci prolétnout horkovzdušným balonem. Soutěž začne ve 14:00, doprovodný program pak od 11:00.

Na letecké akce na jindřichohradeckém letišti chodí kolem 3000 diváků. Organizátoři Flymasteru doufají, že bude návštěva ještě vyšší.

Reklama