Hlavní obsah

VIDEO: Pilot letounu škrtl v Red Bull Air Race o hladinu, pádu ale zabránil

Obrovskou dávku leteckého umu prokázal australský pilot Matt Hall, který vyděsil diváky v kanadském Windsoru poté, co křídlem škrtl o hladinu. Celou nepříjemnou situaci však dokázal vyřešit, když své letadlo opět vznesl do vzduchu.

Foto: www.redbullairrace.com

Letci se při oprvním dílu Red Bull Air Race sešli v Abú Zabí.

Článek

Hall byl posledním pilotem v kvalifikaci na kanadský závod. Díky chvilce nepozornosti se jeho levé křídlo dostalo příliš nízko a škrtlo o vodu. Vzápětí se vody dotklo i pravé křídlo a všichni přihlížející už si mysleli, že Hall skončí i se svým letadlem ve vodě. Ale Australan se dokázal z celé šlamastiky dostat a letadlo opět zvednout nad hladinu.

Po závodě se nechal slyšet, že šlo o intuitivní záležitost. „Všechno se to stalo příliš rychle, neměl jsem čas přemýšlet nad tím, co dělám,“ vysvětlil.

Hall dopadl lépe než jeho kolega Adilson Kindelmann, který 15. dubna při tréninku na závod v Perthu skončil i se svým letounem v řece. Ani jemu se však téměř zázrakem téměř nic nestalo.

Závod ve Windsoru vyhrál Rakušan Hannes Arch, český závodník Martin Šonka, který absolvuje v Red Bull Air Race premiérovou sezónu, poprvé prošel sítem kvalifikace a představil se v hlavním závodu. Z finále si ale po chybě první body v seriálu nepřipsal.

Reklama

Související témata: