Hlavní obsah

Šonka zazářil v kvalifikaci RB Air Race, nakonec se ale prvních bodů nedočkal

PRAHA/WINDSOR

Podobně jako jezdci formule 1, i piloti v Red Bull Air Race vkládají bezmeznou důvěru v mechaniky, jejichž um vyladit motor je klíčem k úspěchu. S výrazně vylepšeným strojem tak nastupoval do čtvrtého podniku atraktivního seriálu v kanadském Windsoru i první a jediný český reprezentant Martin Šonka. Výsledek? Premiérový postup do hlavního závodu! Ve finále ale šanci na první body vzala penalizace.

Foto: www.martin-sonka.cz

Akrobatický pilot Martin Šonka

Článek

Šonka při zastávkách adrenalinové show v Abú Dhabi, Perthu a Riu de Janeiru marně usiloval o postup do hlavního závodu. Až vylepšené vyladění motoru přineslo o víkendu v kanadském Windsoru ovoce. Český akrobat v jednu chvíli figuroval dokonce na šestém postupovém místě, nakonec se v elitní dvanáctce uhnízdil na deváté příčce. Svůj nejlepší let zvládl bez jediné penalizace.

„Podařilo se nám vyladit stroj a podle toho to vypadalo. Navíc mi sedí technické trať, kde rozhoduje umění pilota. Výkonnostně totiž ještě trochu zaostáváme, ale už se blížíme,” pochvaloval si Šonka, který spolu s ostatními jen zadržel dech, když Australan Matt Hall zavadil se svým letounem o vodní hladinu, dokázal ale stroj dostat zpět do vzduchu. “To letadlo muselo dostat strašnou ránu, i když to tak nevypadá. Ale Matt to zvládl skvěle,” ocenil dovednosti soupeře Šonka.

Ve finále již ale český pilot tolik důvodů k radosti neměl. Za špatný průlet jedenáctou bránou totiž dostal dvousekundovou penalizaci. navíc špatně pustil kouř za letadlem, což jej stálo další sekundu. Drobné chyby jej odsoudily k poklesu na dvanáctou příčku a český reprezentant skončil opět bez bodu.

“Teď jsem samozřejmě dost zklamaný, protože po kvalifikaci jsem myslel, že alespoň ten bodík získáme. Nepovedlo se, co se dá dělat. Je to další zkušenost a v New Yorku to zkusíme znova,“ plánoval Šonka. Celý letecký cirkus se na východní pobřeží Spojených států stěhuje v nejbližších dnech, závod nad řekou Hudson je na programu 19. a 20. června.

Reklama