Hlavní obsah

Moderní pětibojař Svoboda skončil třetí ve finále Světového poháru

MOSKVA

Český reprezentant v moderním pětiboji David Svoboda obsadil třetí místo ve finále Světového poháru v Moskvě a potvrdil, že jeho první pozice v dlouhodobém hodnocení SP nebyla náhodná. Druhý český pětibojař Ondřej Polívka skončil čtyřiadvacátý. Moskevský finálový závod ovládl Maďar Adam Marosi.

Foto: Ivana Roháčková

David Svoboda si v Moskvě vybral nejlepšího koně.

Článek

Svoboda rozhodl o svém medailovém umístění až v závěrečné kombinaci běhu a střelby, do které vybíhal ze sedmé pozice s více než půlminutovou ztrátou na dosud vedoucího Rusa Frolova. Český reprezentant poslední disciplínu s přehledem vyhrál, když dobře zastřílel a zaběhl nejrychlejší čas.

„Však jsem se vydal do posledních sil,“ pronesl krátce po doběhu Svoboda, který letošní ročník Světového poháru skončil tak, jak ho začal. Na stupních vítězů. V prvním závodě v Mexiku zvítězil, nyní skončil třetí. „Jsem spokojený a myslím, že lépe už to ani dopadnout nemohlo,“ uvedl Svoboda.

Nejlepší kůň pro parkur

Závod popsal s nadhledem sobě vlastním. „Šerm sice nebyl ideální, ale taky jsem tam nezpůsobil žádný průšvih. Takže to byl postačující výsledek pro konečné hodnocení. V plavání jsem si věřil na osobním rekord, ale protože jsem plaval v první dráze, která bývá pomalejší, tak jsem přišel o sekundu a důležité body." zalitoval. Pakrúr si užil, protože si vylosoval nejlepšího koně. "Ztratil jsem jen za jedno shození a pár sekund za limitem. Ale přiznám, že se dalo zajet o kousíček lépe.“

Jako tradičně Svoboda „doběhl“ všechny soupeře v kombinované disciplíně. Své síly si je vědom. „U mě to je tak, že když jsem po koni do desátého místa, tak se k té medaili dá doběhnout. A to jsem dnes potvrdil,“ pravil sebevědomě. Na otázku, jestli mohl dosáhnout na vítězství či stříbrnou medaili, odpověděl, že mu v každé disciplíně chyběl kousíček.

"A ještě jednou bohužel, nikde mi to takzvaně neulítlo,“ doplnil Svoboda, kterého za čtrnáct dní čeká v Praze mistrovství světa armád, za další dva týdny mistrovství Evropy v Maďarsku. Vrchol sezóny přijde první zářijový týden pro světovém šampionátu v Číně. „Mám to tak rád, když ty velké akce na sebe navazují. V létě se rozzávodím a pak už jedu na vlně skutečné formy,“ uzavřel Svoboda.

Polívka, který před závodem avizoval útok na první desítku, narozdíl od Svobody doplatil na zřejmě nejhoršího koně a v parkúru obsadil až 31. místo, tedy páté od konce. Své postavení pak už jen drobně vylepšil.

Finále Světového poháru moderních pětibojařů v Moskvě
1. Marosi (Maď.) 5828 b., 2. Frolov (Rus.) 5800, 3. Svoboda 5788 ... 24. Polívka (oba ČR) 5444.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články