Hlavní obsah

Annecy, Mnichov i Pchjongčchang jsou o další krok blíže ZOH 2018

LAUSANNE

V boji o pořádání zimních olympijských her v roce 2018 zůstávají všichni tři uchazeči. Mezinárodní olympijský výbor dnes v Lausanne udělil Annecy, Mnichovu i Pchjongčchangu oficiální statut kandidátských měst. Nyní tak mohou započít s mezinárodní kampaní před volbou dějiště her, která se uskuteční v červenci příštího roku v jihoafrickém Durbanu.

Foto: ARCHIV

Allianz Aréna v Mnichově

Článek

Zatímco o olympiádu v roce 2014 se ucházelo sedm měst, nyní je pole mnohem skromnější. Od roku 1981, kdy MOV vybíral pořadatele her pro rok 1988 rovněž jen ze tří kandidátů, byl pokaždé zájem o zimní olympiádu větší.

Hlavním favoritem je nyní jihokorejský Pchjongčchang, který je ve finálovém výběru potřetí za sebou. Při minulých volbách podlehl těsně Soči, nyní by měl mít největšího konkurenta v Mnichově.

Německé velkoměsto už má zkušenosti s letními hrami, které se tam konaly v roce 1972. Zimní i letní variantu olympiády ještě žádné město nepořádalo.

Annecy ze Savojských Alp je považováno za outsidera, přestože MOV ještě kandidatury neohodnotil. Ze stejného regionu už v minulosti slavily úspěch Chamonix (1924), Grenoble (1968) a Albertville (1992).

Reklama

Související témata: