Hlavní obsah

Dostihové České derby se poběží už podevadesáté

Na závodišti v pražské Velké Chuchli se tuto neděli uskuteční jubilejní 90. ročník Českého derby. V minulosti se vrchol domácí dostihové sezony konal pod názvy Cena Československého Jockey Clubu, Českomoravské derby, Modrá stuha českomoravská a Československé derby.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Start prvního ročníku soutěže tříletých koní na trati dlouhé 2400 metrů se uskutečnil 22. května 1921, prvně a naposledy jako Cena Československého Jockey Clubu. Přesto patří dodnes nikdy nepřerušený slavný závod k nejmladším v Evropě.

Derby má své kořeny v Anglii. Poprvé se běželo roku 1780 v Epsomu z podnětu lorda Derbyho a Charlese Bunburyho. Další závod pro tříleté hřebce a klisny byl založen o 56 let později (1836) ve Francii a uskutečnil se na závodišti v Chantilly.

Premiérového derby v Československu v roce 1921 se na chuchelské dráze zúčastnilo sedm koní. Vyhrál hřebec Boxerl s jezdcem Jakobem Vincenzem a triumfem zahraničního koně, Szegeda, skončil i následující ročník. Až roku 1923 se cílem prohnal jako první vítěz v domácím majetku hřebec Wallada, rok nato dostih pro změnu vyhrála jako první klisna Cléopatra.

Klisny, které mají v závodě výrazně menší zastoupení, zastínily hřebce zejména v roce 1929, kdy obsadily první tři místa. Celkově jich v domácím derby dominovalo už třináct. Před 13 lety nadělila Nora Jeane soupeřům pět délek, Ohne Sorge je s časem 2:29,45 dokonce držitelkou traťového rekordu (2003). Do tři roky starého ročníku odstartoval i historicky první valach, jménem Charley, a doběhl druhý.

Rekord pokořil až Barbakan 

Laťku traťového rekordu stanovil vysoko v roce 1925 Renommé. Na tehdejší poměry výtečný čas překonal až za deset let Přemysl. O jeho další zlepšení se poté postupně postarali Tornado (1937), Masis (1955) a Norbert (1970), jehož maximum padlo až při derniéře federálního derby zásluhou Barbakana (1992).

V roce 1998 sledovala zhruba patnáctitisícová návštěva rekordní běh hnědáka Temirkanova, od roku 2003 se však vizitkou nejrychlejšího koně chlubí ryzka Ohne Sorge. Derby, které se kromě roku 1995 (Karlovy Vary) konalo vždy v Chuchli, ještě nikdy nevyhrál bělouš.

Statistikám vévodí Smolík 

Derby má rovněž své jezdecké hrdiny. Statistikám vévodí šestinásobný šampion Vlastimil Smolík, jemuž se jako jedinému navíc podařilo vyhrát třikrát za sebou (1989-91). Pětkrát se do cíle jako první vřítili Josef Šach a František Huleš.

Suverénním vítězem loňského ročníku se stal favorizovaný hřebec Age Of Jape, jehož k triumfu dovedl francouzský žokej Jean Pierre Lopez. Po výhře v srpnovém St. Legeru se svěřenec trenéra Františka Holčáka nakonec stal jako první kůň od roku 2001 vítězem klasické Trojkoruny.

Odměna tři milióny

Od roku 1993 strmě stouply i finanční odměny. Zatímco při prvním Českém derby si nejúspěšnější účastníci rozdělili dotaci ve výši "pouhých" 600.000 korun, před čtyřmi lety tato částka poprvé vystoupila až na třímiliónovou hranici. Derby je tak nejbohatším rovinovým dostihem středoevropského regionu.

Reklama