Hlavní obsah

Výhru v derby bych bral, ale bude to těžké, říká žokej Minařík

PRAHA

Vyhrát derby touží každý žokej, ale jeden možná o něco více. Slavnému dostihovém rodu Minaříků se to zatím nepovedlo a úspěšný žokej Filip Minařík bude v nedělním jubilejním 90. Českém derby sedlat jednoho z favoritů - Miracle Matche.

Foto: archiv

Žokej Filip Minařík oslavuje svůj celkový triumf v německém šampionátu v rovinových dostizích.

Článek

"Jak se start blíží, tak se stále více do Prahy těším, a byl bych rád, kdyby se mi podařilo během odpoledne vyhrát alespoň jeden dostih ze čtyř, ve kterých startuji. Samozřejmě, že bych bral vítězství v derby, ale to bude hodně obtížné," řekl pětatřicetiletý Filip Minařík.

Filip Minařík působí v Německu od roku 1996 a v Česku se na dostihových drahách objevuje jen sporadicky. České derby jel jednou a před čtrnácti lety s hnědákem Stanislavem finišoval devátý. "To jsem byl první rok v Německu a tenkrát to pro mě samozřejmě byl velký zážitek. Dotované místo jsme sice nestihli, ale hezky jsem se svezl a večer naši fotbalisti prohráli ve finále mistrovství Evropy s Německem," vzpomínal Minařík pro server derby.bloguje.cz.

Chtěl by dosáhnout tisícovky 

V Německu je Minařík elitním žokejem. Stal se tam v roce 2005 jezdeckým šampiónem a v letech 2008 a 2009 skončil druhý. Pražský rodák vyhrál v kariéře již 952 dostihů, což je nejvíce z českých žokejů. "Chtěl bych dosáhnout tisícovky, tohle by bylo splnění dalšího mého velkého celoživotního cíle," řekl Minařík již letos v únoru.

Startovat v Českém derby může Minařík díky fotbalovému mistrovství světa. V Německu kvůli šampionátu posunuli derby o tři týdny a Minařík mohl přijmout nabídku chuchelského trenéra Tomáše Šatry a pokusí se vyhrát derby, což se mu zatím nikde nepovedlo. Doma by to bylo o to sladší. "Byl to můj klukovský sen, celé dětství jsem toužil vyhrát derby v Chuchli. Nastal čas se o to pokusit," řekl Minařík.

Filip Minařík je synem dvojnásobného šampióna československých žokejů Ferdinanda Minaříka, ale tomu se České derby nepovedlo vyhrát, i když v něm startoval dvaadvacetkrát. Třikrát se objevil v derby i Filipův bratr Ferdinand, ale ani on neprojel cílem jako první.

Maximálně jeden drink 

V neděli pojede Filip Minařík na Miracle Matchovi, který je podle sázkových kurzů druhým favoritem dostihu. Na koně si bude žokej zvykat krátce, protože do Prahy přijede jen patnáct hodin před startem. "V sobotu ještě jezdím v Hannoveru do sedmi hodin večer, pak sednu do auta a po půlnoci bych mohl být v Praze," řekl Minařík.

Proto si nechá poradit od bratra Ferdinanda, s kterým se naposledy viděl v listopadu. Pokud dopadnou jejich taktické plány dobře a Minařík vyhraje derby, pak nebude čas na pořádnou oslavu. "Maximálně jeden drink bych si dal, ale jinak musím spěchat do Německa. V pondělí v půl šesté ráno musím být v práci," konstatoval Filip Minařík.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články