Hlavní obsah

Čeští brokaři vystříleli evropské zlato

PRAHA
Aktualizováno

Čeští střelci Jiří Lipták, Jiří Gach a David Kostelecký vybojovali poprvé v historii titul mistrů Evropy v brokové olympijské disciplíně trap, když o pět bodů porazili Itálii.

Foto: Ivana Roháčková

David Kostelecký

Článek

Skvělý výkon v základním závodě předvedl Jiří Lipták, který 122 body postoupil jako druhý do finále. Jiří Gach se 120 body bojoval o poslední postupové místo mezi elitní šestici v rozstřelu se třemi soupeři a ve čtvrté sérii zvítězil. Olympijskému vítězi Davidu Kosteleckému nevyšla druhá pondělní položka, kdy nastřílel 21 bodů a zůstal o jediný před branami finále.

„Letos to byl můj čtvrtý velký závod a poprvé jsem zůstal před branami finále. Ve velkém vedru se mi na kazaňské střelnici nevedlo podle představ, ale rozhodně nemám důvod k panice. K finále chyběl kousek a nevyšla mi jen jedna položka. Vrcholem sezóny je pro mne světový šampionát, na který se teď budu připravovat hlavně doma,“ uvedl David Kostelecký.

Boj o medaile byl v režii nejlepšího muže závodu Španěla Alberta Fernandeze, který v základní části ze 125 ran minul pouze jednou. Ve finále udělal chyby dvě, ale první místo si udržel. Velké vedro se podepsalo na výkonech obou Čechů. Mladý Lipták klesl po pěti chybách na pátou příčku, zkušený Gach minul šest terčů a zůstal na šesté pozici.

„V družstev, kterých se sešlo sedmnáct, jsme dosáhli skvělého výsledku. V jednotlivcích to mohlo být lepší. Především Lipták měl závod dobře rozjetý. Projevila se na něm ale únava z velkého vedra. I tak mít tři borce v jedenácti ze sedmdesáti nejlepších evropských střelců, je výborné. Závod byl poslední prověrkou před mistrovství světa, které se střílí na přelomu července a srpna v Mnichově, a půjde na něm už o účastnická místa na olympiádě v Londýně,“ komentoval závod manažer českých brokařů Jan Dvořák.

V pátek a v sobotu se představí v Kazani také trio Jan Sychra, Leoš Hlaváček a Aleš Hutař v další olympijské disciplíně skeet. Také oni mají vzhledem k současné výkonnosti bojovat o zlato.

Výsledky - trap muži:
1. A. Fernandez (Šp.) 147 (124+23), 2. Pellielo (It.) 146 (121+25), 3. Burnett (Ir.) 144 (121+23), ...5. Lipták 141 (122+19), 6. Gach 140 (120+20), 11. Kostelecký (vš. ČR) 119
družstva: 1. Česko 361, 2. Itálie (Pellielo, Frasca, Fabbrizi) 356, 3. Turecko (Tuzun, Sinmazisik, Ilnam) 353.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články