Hlavní obsah

Moderní pětibojař Capalini se rozloučí s kariérou na armádním šampionátu na Julisce

PRAHA

Všechno musí jednou skončit. V sobotu dojde i na dlouhou a úspěšnou kariéru českého moderního pětibojaře Libora Capaliniho. Posledním závodem sedmatřicetiletého držitele bronzu z olympijských her v Aténách před šesti lety bude pražské armádní mistrovství světa. Původně chtěl Capalini skončit už minulou sezónu, ale kvůli zranění před mistrovstvím světa se rozhodl jinak.

Foto: Ivana Roháčková

Loučící se Libor Capalini (vlevo) se svými mladými armádními kolegy Ondřejem Polívkou, Lucií Grolichovou, Davidem Svobodou a Natálií Dianovou.

Článek

„Nezdálo se mi správné, že bych se měl rozloučit zraněním. Letos jsem ve dvou závodech Světového poháru nepostoupil z kvalifikace, a když už výsledky nebyly na požadované úrovni, rozhodl jsem skončit teď,“ vysvětlil Capalini, který je svým způsobem rád, že si poslední závod užije v domácím prostředí. „Věřím, že na Julisku najde cestu hodně diváků a budu se loučit před rodinou, známými a kamarády.“

Důvodem výkonnostního poklesu je skutečnost, že se už nedokázal špičkově připravit ve všech pětibojařských disciplínách. „V šermu a plavání to už není ono,“ přiznal. „Přitom jsem původně plavec a v reprezentaci jsem býval plaveckou jedničkou. Jenže letos mě už začali kluci porážet,“ pokrčil rameny dlouholetý člen pražské Dukly.

Trenérem pětibojařských nadějí

Bez svého sportu ale držitel osmnácti medailí z velkých světových soutěžích nezůstane. „Na Julisce budu připravovat skupinu mladých pětibojařů a vedle toho mám rozjetý projekt zaměřený na spolupráci s plaveckými kluby ve Středočeském kraji. Svým způsobem se chci postarat o to, aby měl moderní pětiboj v budoucnosti pokračovatele,“ naznačil svou nadcházející úlohu.

Zdatné následovníky už ale má ve svých kolezích v armádním reprezentačním výběru. V sobotu se po Capaliniho boku představí například vítěz základní části letošního Světového poháru David Svoboda, úřadující mistr Evropy Ondřej Polívka nebo exmistr světa Michal Sedlecký. Mezi ženami v neděli zase úspěšné reprezentantky Lucie Grolichová a Natálie Dianová.

Za dva týdny se koná v Debrecínu mistrovství Evropy. Capalini je v širší nominaci, ale s cestou do Maďarska už nepočítá. „Nene, tam už to bude beze mě. Když jsem na jaře nepostoupil na Světových pohárech do finále, už nemám na mistrovství Evropy co dělat,“ dodal.

Reklama