Hlavní obsah

Peruánská hvězda trénovala na Strahově! Skvělý klub, chválí a myslí na turnaj v poušti

Praha

Jako jeden z mála se dokáže postavit egyptské nadvládě ve squashi. Hvězdný Peruánec Diego Elias, světová šestka, teď ukázal své umění v Praze, kam jednou za čas zavítá a na české hlavní město nedá dopustit. Ve Squashclubu Strahov si zatrénoval s několika hráči – třeba s Francouzem Grégory Gaultierem, který tu již několik let žije. „Mám to zde velmi rád, hlavně atmosféru v klubu. Jsou tu skvělí lidé," prozradil Elias, který v tomto týdnu hraje v Egyptě World tour finals.

Foto: Sport.cz

Peruánský squashista Elias trénoval v Praze. Světová šestka má velké plány, uspořádá turnaj v poušti?

Článek

Přezdívá se mu peruánská puma. Elias se po kurtu skvěle pohybuje, je mrštný a jen tak někdo proti němu výměnu nezakončí. Však také vyhrál několik prestižních juniorských turnajů a hlavně v současné době drží šesté místo na světě. Přitom je ze země, kde squash netrhá rekordy diváckého zájmu. „V Peru se squash hraje pouze ve třech městech. Počet hráčů ale stoupá. V Limě je něco kolem tisíce squashistů, v ostatních dvou městech tak po dvou stovkách. To je vše," rozpovídá se, jak je to se sportem jeho srdce v Peru.

I v těchto podmínkách se dokázal vypracovat a je v absolutní světové špičce. Když mu to dovolí čas, rád se připravuje v Praze. Hlavním lákadlem pro něj je Grégory Gaultier, bývalá světová jednička, která má v české metropoli rodinu. „Když jsem startoval kariéru, bylo mi šestnáct let a on mi vždycky pomáhal. Přitom byl nejlepším hráčem. Bylo skvělé s ním trávit čas," vzpomíná Elias. Právě Gaultier v září uspořádal v Praze první squashový PSA turnaj po pandemii, který navíc dokázal vyhrát.

„Greg měl zraněné koleno, nemohl jsem s ním moc trénovat a vlastně ho ani vidět. Nebyli jsme spolu dlouho, ale teď se vrací. Jsem překvapený, jak na tom je," tvrdí Elias, který na PSA okruhu vyhrál skoro 160 zápasů. Ty nejtěžší probíhají patrně proti egyptským hráčům, vždyť čtyři nejlepší jsou právě z této země. „Každý z nich je ale jiný, na každého se musí připravit odlišná strategie. Hlavně přes jejich slabiny," prozrazuje.

V Egyptě právě probíhá World tour finals a Elias tam nemohl chybět. „Snad se nebude v kalendáři významně nic škrtat," přeje si elitní světový hráč, který je přihlášený na proslulý Egypt Open, který by se měl uspořádat v poušti u pyramid. „Na ten turnaj se hodně těším," přiznává a možná se nechá netradičním prostředím inspirovat. V jeho zemi se nachází slavná poušť Atacama. „Bylo by skvělé, kdyby se tam jednou uspořádal velký squashový turnaj," zasní se.

Na stejném místě se ještě se před dvěma lety proháněly závodní motorky, kamiony nebo vozy v rámci slavné Dakarské rallye. Nejtěžší maratonská motoristická soutěž se od letošního roku přesunula do Saúdské Arábie. „A je to škoda. Pro celou Jižní Ameriku to byla významná událost. Byla to atraktivní podívaná," dodává Elias.

Reklama

Související témata: