Hlavní obsah

Pětibojař Svoboda už se má s koňmi zase rád

PRAHA

Doba, kdy moderní pětibojař David Svoboda před každým losem parkúru trnul, který nezbedný kůň na něj tentokrát vyjde, je snad pryč. „Už je to zase moje oblíbená disciplína,“ pochvaluje si.

Článek

Jeho nejznámější peripetie se datují do srpna 2008, kdy se mu při marném boji s hnědákem Chun-Chunem v Pekingu rozplynula naděje na olympijskou medaili. „Měl jsem takové dvouleté období, kdy jsem losoval všude špatně,“ vypráví. Letos mu ale parkúr pomohl k bronzu při finále Světového poháru v Moskvě, o víkendu při armádním mistrovství světa v Praze přestál i nepříjemnou situaci, kdy mu do dráhy vběhl pes.

„Už se toho nebojím, v Moskvě jsem měl opravdu výborného koně. Jednou dvakrát za sezónu smolný los může přijít, ale hlavní je, aby nechodil pořád,“ vykládá dvojnásobný vicemistr světa v individuálním závodě.

Jenže letos hostí vrchol sezóny opět Čína. Nemůže se Svoboda znovu potkat s nešťastníkem Chun-Chunem? Vzhledem ke geografické vzdálenosti Pekingu od dějiště světového šampionátu Čcheng-tu to není příliš pravděpodobné. „Teoreticky možné to je, ale pochybuju, že by ho za mnou vozili přes celou Čínu,“ usmívá se Svoboda.

V Asii se v září sezóna uzavře, ale pětibojaři o vrcholné podniky nemají nouzi během celého roku. „Je toho dost, hlavně psychicky se nelze stoprocentně koncentrovat na všechny závody,“ přiznává. Na blížícím se ME v maďarském Debrecínu (14.– 20. července) si ale chce dát záležet. Zvlášť při aktuální formě... „Vždycky jsem začínal pomaleji a pak se rozjížděl, letos vozím medaile hned od startu sezóny. Tak se to snad neotočí,“ doufá.

Reklama