Hlavní obsah

Důležití výrobci léků budou pomáhat v prevenci dopingu

ŽENEVA

Významní výrobci léků se dohodli se světovou Světovou antidopingovou agenturou WADA na tom, že jí pomohou s identifikací látek, které by mohly v budoucnu být ve sportu využívány k dopingu. WADA tak bude včas dostávat varování, u kterých látek hrozí, že se stanou masově využívanými pro zvýšení výkonnosti sportovců.

Článek

"Úzká spolupráce s farmaceutickými společnostmi, aby nám pomohly identifikovat sloučeniny vhodné pro doping ještě předtím, než se dostanou do fáze klinického testování, by nám měla usnadnit vytvářet včas metody pro jejich rozpoznání. To by mohlo očistit sport po celém světě," uvedl v úterý prezident WADA John Fahey.

Organizace se na spolupráci dohodla s Mezinárodní federací farmaceutického průmyslu a asociací (IFPMA), která sdružuje 25 významných světových firem na poli vývoje léčiv. Prohlášení obou organizací přichází krátce poté, co Interpol vyhlásil, že množství peněz, které se točí na trhu s dopingem, je přibližně stejné jako v trhu s drogami.

"Jakmile existuje spolehlivá metoda na detekci nějaké látky, dopující sportovci se začnou koukat po nové," upozornil Fahey na nekonečný koloběh v boji s dopingem, kterému by dohoda měla zabránit. Sportovci byli dosud vždy o krok před dopingovými komisaři, když v posledních letech užívali EPO, lidský růstový hormon, testosteron či krevní transfuze.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články