Hlavní obsah

V Ruzyni nejlepší Puigblanque, Mrázek šestý

PRAHA

Vítězstvím Ramóna Juliána Puigblanqua skončil v pražské Ruzyni šestý díl Světového poháru v lezení na obtížnost. Španělský reprezentant si zajistil vítězství po bezkonkurenčně nejlepším finálovém výkonu, závěrečné vystoupení se naopak nepovedlo nejlepšímu českému lezci Tomáši Mrázkovi, který v konečném pořadí obsadil šestou příčku.

Foto: PRÁVO/Pavel Novotný

Španěl Julián Ramón Puigblanque ve finálové cestě v pražské Ruzyni.

Článek
Fotogalerie

Mrázek přitom zazářil v semifinále, z něhož po výborném přelezu cesty až do jejího konce, tzv. topu, postoupil z prvního místa. "Samozřejmě, že je to zklamání, ale neúspěch se dal trochu čekat. Finále bylo těžké hlavně po psychické stránce, všichni čekali vítězství," řekl Mrázek, který se do finálové osmičky probojoval z českých reprezentantů jako jediný.

"Bohužel jsem se nechal atmosférou rozptýlit a neudržel koncentraci v těch správných mezích," prohlásil po závodu Mrázek, který klesl v průběžném hodnocení Světového poháru na čtvrté místo. Před českého borce se díky druhému místu z Prahy protlačil Francouz Francois Auclair.

Pro Chabota konec v semifinále

Pro Španěla bylo vítězství v Praze druhým v řadě, stejným způsobem si počínal před týdnem i v italské Aprice. Nedařilo se naopak světové jedničce, Francouzi Alexandru Chabotovi, pro kterého byla finálová osmička z 15. pozice v semifinále příliš těsná. Chabot stále vede pořadí SP před Puigblanquem o 34 bodů.

"Lezení v Praze bylo vzrušující a jsem moc rád, že jsem před výbornými diváky porazil vašeho nejlepšího lezce. Finálová cesta byla opravdu těžká, takže mě přece jen trochu mrzí, že jsem nedosáhl na top," hodnotil svůj finálový pokus mladý lezec ze Španělska. Stavitelé cest totiž závodníky vůbec nešetřili a v závěrečných pokusech se diváci kompletního přelezu nedočkali.

Levetová vrátila prohru

Mezi ženami si počínala suverénně Francouzka Sandrine Levetová, která oplatila týden starou porážku z Aprice Rakušance Eiterové. "Vítězství tady v Praze mi udělalo obrovskou radost. Specializuji se spíš na bouldering a úspěch v lezení na obtížnost je proto pro mě obzvlášť cenný," řekla Francouzka.

"Na druhou stranu, stěna v Ruzyni je svým charakterem boulderistům hodně blízká, cesty nejsou tak dlouhé. Takže jsem zde mohla v plné míře uplatnit svůj silový sil," těšila se z vítězství Levetová.

Světový pohár i za rok

Finále uniklo vyjma Mrázka všem českým lezcům, na muže nezbylo místo dokonce ani v semifinále. Ženská čtyřka byla v semifinálových bojích kompletní, nejblíže od finálových bran skončila Soňa Hnízdilová na devátém místě.

Česká republika by měla hostit závod Světového poháru i v příštím roce, podle pořadatelů schválila Mezinárodní federace sportovního lezení, aby se světová špička sešla v následující sezóně v Brně.

Světový pohár v lezení na obtížnost
6. díl, Praha - Ruzyně
Muži
1.Ramón Julián Puigblanque (Šp.)
2.Francois Auclair (Fr.)
3.Jevgenij Ovčinikov (Rus.)
4.Flavio Crespi (It.)
5.Sylvian Millet (Fr.)
6.Tomáš Mrázek (ČR)
7.Mickael Fuselier (Fr.)
8.Christian Bindhammer (Něm.)
Ženy
1.Sandrine Levetová (Fr.)
2.Angela Eiterová (Rak.)
3.Caroline Ciavaldiniová (Fr.)
4.Barbara Bacherová (Rak.)
5.Muriel Sarkanyová (Bel.)
6.Danaris Knorrová (Něm.)
7.Delphine Martinová (Fr.)
8.Bettina Schöpfová (Rak.)
Průběžné pořadí Světového poháru v lezení na obtížnost
Muži
1.Alexandre Chabot (Fr.)502 bodů
2.Ramón Julián Puigblanque (Šp.)468
3.Francois Auclair (Fr.)283
4.Tomáš Mrázek (ČR)228
5.Jevgenij Ovčinikov (Rus.)216
...
58.Martin Fojtík (ČR)5
Ženy
1.Muriel Sarkanyová (Bel.)471 bodů
2.Sandrine Levetová (Fr.)362
3.Chloé Minoretová (Fr.)279
4.Angela Eiterová (Rak.)278
5.Jenny Lavardaová (It.)239
...
14.Tereza Kysilková (ČR)129
23.Soňa Hnízdilová (ČR)65
49.Helena Lipenská (ČR)11

Reklama