Hlavní obsah

Svoboda je pětibojařským mistrem Evropy

DEBRECÍN

Zlatou medaili vybojoval na mistrovství Evropy v maďarském Debrecínu moderní pětibojař David Svoboda. Na nejvyšší příčku se vyškrábal především díky famóznímu běhu, do něhož startoval jako jedenáctý. Svoboda svým triumfem navázal na loňský úspěch Ondřeje Polívky či osm let staré zlato Libora Capaliniho.

Foto: Ivana Roháčková

Moderní pětibojař David Svoboda

Článek

Kombinace střelby s během vyšla Svobodovi nejlépe ze všech a smazal tak velkou ztrátu z parkuru. Druhou nejlepší bilanci měl v šermu a i po plavecké části se držel na medailové pozici. Ze zadních pozic zaútočili v závěru i celkově devátý Michal Sedlecký a dvanáctý Polívka. Vůbec se naopak nedařilo Michalu Michalíkovi, jenž neudržel postavení v elitní pětici a propadl se na konečnou 27. příčku.

Za loňským i předloňským vicemistrem světa Svobodou obsadili další medailová umístění Brit Samuel Weale a Němec Stefan Kollner. Dvojnásobný olympijský vítěz a lídr po třech disciplínách Rus Andrej Mojsejev spadl až na pátou pozici.

V soutěži družstev předstihli české trio Svoboda, Polívka, Michalík jen těsně Němci. Třetí byli Litevci.

Mistrovství Evropy v moderním pětiboji v Debrecínu - muži, finále:
1. Svoboda (ČR) 5812 bodů, 2. Weale (Brit.) 5776, 3. Kollner (Něm.) 5732, ...9. Sedlecký 5676, 12. Polívka 5652, 27. Michalík (všichni ČR) 5508.
Družstva: 1. Německo (Kollner, Borrmann, Gebhardt) 16.972, 2. Česko (Svoboda, Polívka, Michalík) 16.972, 3. Litva 16.932.

Reklama