Hlavní obsah

Ve věku 61 let zemřela snookerová legenda Alex Higgins

LONDÝN

Ve věku 61 let zemřela jedna z legend snookeru Alex Higgins. Excentrický hráč, jenž tuto kulečníkovou hru zpopularizoval v 70. a 80. letech, podlehl doma v Belfastu po dlouholetém boji rakovině krku.

Článek

Severní Ir Higgins, jenž nebyl v příbuzenském vztahu se současnou snookerovou hvězdou Johnem Higginsem, získal dva tituly mistra světa v letech 1972 a 1982. Ačkoli mu lékaři v roce 1997 diagnostikovali zhoubnou nemoc, hrál profesionálně ještě deset let a získával tak peníze na léčbu.

Higgins dostal kvůli svému rychlému stylu hraní přezdívku Hurikán a byl miláčkem fanoušků. K tomu přispělo i jeho svérázné chování - při zápasech v klidu popíjel a kouřil. S alkoholismem bojoval velkou část svého života, přiznal i kouření marihuany a užívání kokainu.

Impulzivní povaha přivedla Higginse vícekrát do problémů se snookerovými šéfy a stála ho účast na mnoha turnajích. V roce 1986 na britském šampionátu udeřil hlavou ředitele turnaje a dostal distanc na pět dalších podniků. V roce 1990 zase vyhrožoval svému rivalovi Dennisi Taylorovi, že ho zastřelí, a brzy nato na mistrovství světa udeřil rozhodčího do břicha, což pro něj znamenalo roční zákaz startu.

"Nemyslím, že ještě někdy uvidíme ve snookeru takového hráče, jakým byl velký Alex Higgins," řekl další bývalý šampion Taylor BBC po sobotním úmrtí svého někdejšího soupeře.

Reklama