Hlavní obsah

Boxerské zákulisní rošády: na Klička zbyl vyčpělý Nigerijec

Marek BurkertPrávo

Pro koho je profesionální box jen snůškou kuloárních pletich, ten má v ruce další argument. Rus Alexander Povětkin si v eliminačním turnaji asociace IBF vybojoval právo utkat se s Vladimirem Kličkem, po zkrachovalých jednáních promotérů byl však olympijský vítěz z Atén ze zápasu vyšachován a ukrajinský šampión se 11. září ve Frankfurtu utká se Samuelem Peterem.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko

Článek

Co na tom, že Nigerijec je už nějaký pátek za zenitem a v říjnu 2008 dostal napráskáno také od Vladimirova staršího bratra Vitalije. Mladší z Kličků se už s Peterem také utkal. Před pěti lety. O odvetu ale moc fanoušků nestojí. „Kdo by měl nastoupit proti Kličkům? Povětkin, Haye, Solís, Valujev. A to je všechno. Nikdo další příznivce boxu nezajímá,“ čertil se Povětkinův německý promotér Kalle Sauerland.

Ale i on má máslo na hlavě. Boxer, ani nikdo z jeho týmu nedorazil na domluvenou tiskovou konferenci. „To se v historii boxu nejspíš ještě nestalo,“ zuřil Kličko. Protistrana si ovšem stěžovala na prapodivné podmínky smlouvy, kterou nebyla ochotná akceptovat. „Saša měl nastoupit v rukavicích, jež mu byly příliš velké. Jakoby fotbalista s velikostí nohy 43 hrál v kopačkách číslo 48. Náš tým měl garantováno jen pět vstupenek a měl si hradit cestu i ubytování. Neslýchané,“ žaloval Sauerland.

Povětkinův trenér Teddy Atlas ale přišel s jinou verzí. „Alexander potřebuje delší čas na přípravu,“ prořekl se na tréninkovém kempu ve Spojených státech. „Kouč vám vždycky řekne, že jeho boxer musí víc makat,“ žehlil situaci Saureland. „Fakt, že manažer a trenér vykládají něco jiného, mluví za všechno,“ přisadil si zase Kličko. „Pak zase tvrdili, že by se před zápasem měly uskutečnit dopingové testy. A když jsem to přijal, došla jim munice. Už nemohli říkat: Vidíte? Ten zlý Kličko! Kvůli němu se zápas nemůže konat.“

Federaci IBF je blízká verze jejího mistra světa. V profiringu neporaženého Povětkina proto sesadila z pozice vyzývatele, na kterou automaticky poskočila dvojka žebříčku. A tou je Peter. Stále ještě přezdívaný Nigerijská noční můra. „Z boxerského hlediska je to mnohem nebezpečnější protivník než Povětkin,“ lákal diváky do ochozů padesátitisícové Commerzbank-Areny ve Frankfurtu Vitalij Kličko. „Peter, to je tank, který má v rukách granáty,“ připojil charakteristiku, která na černošského boxera ještě před pár lety docela seděla...

Čtyřiatřicetiletý Kličko se nemusí moc vzrušovat, už šest let pod vedením kouče Emanuela Stewarda neprohrál, osmkrát obhájil šampiónský pás. Lepšího boxera supertěžká váha nemá. A Peterova šance změnit to je mikroskopická.

  Vladimir Kličko-Samuel Peter, díl I.

Premiérově se střetli 24. září 2005 v eliminačním zápase IBF a WBO v Atlantic City. Nečistě boxující Peter poslal soupeře hned třikrát k zemi. Kličko byl po záhlavcích Nigerijce dvakrát počítán v pátém kole a jednou v desátém. Nesmiřitelnému střetu přesto dominovala Ukrajincova levá ruka, kterou si chystal tvrdé kontry. Výsledek? Třikrát 114:111 pro Klička.

Reklama