Hlavní obsah

Juniorské střelkyně litovaly devítek, u Emmonsů slavili medaile

MNICHOV

Bod od bronzové medaile skončily české juniorky ve vzduchové pušce, ke stříbru scházely dva. Ještě vyrovnanější byl závod jednotlivkyň. Gabriela Vognarová a Nikola Mazurová zůstaly bodík od třetího místa a dva od zlata...

Foto: Karel Felt, Právo

Mattovi gratulovala Kateřina Emmons v pondělí ke zlatu a bronzu.

Článek

„Přijde to líto, protože máme velmi dobré družstvo a jeli jsme sem s tím, že by nějaká medaile mohla být,“ přiznala Gabriela Vognarová. „Asi to byla i daň prvnímu startu na mistrovství světa,“ dodala nejlepší z českých juniorek. Právě ona začala závod katastrofálně. Z osmi ran pět devítek... Pro mnohé konec, pro českou juniorku výzva... „Byla jsem na začátku nervózní. Po těch devítkách jsem si řekla, že musím alespoň zabojovat pro družstvo.“ A zabojovala, jejích dvaatřicet desítek v řadě vzbudilo v zaplněné vzduchovkové hale rozruch.

„Gábina je bojovnice jako já. Ukázala, že na to má. Začátek se jí nepovedl, ale to dolehne na každého při prvním startu na takové soutěži a v tak silné konkurenci, kdy se střílejí obrovské výsledky. I ostatní juniorky odvedly dobrou práci,“ chválila olympijská vítězka Kateřina Emmons.

Vognarová viníka hledat nechtěla

Děvčata se pak chvíli dohadovala, která vlastně může za to, že jsou od medaile. Každá tvrdila o svých devítkách, že byly zbytečné. „Žádná z nás nemůže tvrdit, že to byly právě její devítky, které nás stály medaili. Jsme tu jako družstvo a každá jsme se snažila o to nejlepší. Celkový výsledek není špatný. Pořád jsme nejlepší evropské družstvo,“ rezolutně odmítla hledání vinice Vognarová.

V libovolné malorážce vleže mohou Češi už jen vzpomínat na olympijská zlata Jana Kůrky a Miroslava Vargy nebo medaile z mistrovství světa. Z trojice Václav Bečvář, Tomáš Jeřábek a Adam Hrabovský se mezi jednasedmdesát borců pro pondělní závod neprobojoval ani jeden. To historie české střelby nepamatuje... „Měl jsem sice 591 bodů, což všude stačí. Tady nás ale bylo hodně s tímto nástřelem a rozhodovaly středové desítky. Ty mi chyběly,“ přiznal Tomáš Jeřábek, který skončil třetí pod čarou.

Po finále slavila alespoň rodina Emmonsových. Matt získal bronz v jednotlivcích a družstvu pomohl ke zlatu. „Konečně. Moc jsem chtěl z tohohle šampionátu medaili a mám dvě,“ liboval si Matthew Emmons. „Držela jsem palce, ale na poslední ránu jsem se raději nedívala,“ přiznala manželka Kateřina Emmons.

Výborně začali brokaři

Velmi slibně rozběhla závod česká trojice v běžícím terči 30+30 ran vzduchovou puškou. Miroslav Januš si připsal 390 bodů, Bedřich Jonáš 389. „Oba na tom jsou velmi dobře. Úterní rychlé běhy pořádně zamotají pořadím a kluci je umějí,“ přál si nahlas trenér Ján Kermiet. Ještě větší radost měl z juniora Josefa Nikla, který po první polovině vede s 289 body.

Zatímco první dny pražilo do mnichovské olympijské střelnice slunce, v pondělí se obloha příjemně zatáhla a občas nepříjemně pršelo, pozdě odpoledne znovu vysvitlo slunce. To ale nevadilo brokařům v olympijském trapu. Čerstvý mistři Evropy z Kazaně začali excelentně. Jiří Lipták minul jeden terč z pětasedmdesáti, Jiří Gach začal 24 a 25, ale v poslední sérii udělal čtyři chyby. Olympijský vítěz David Kostelecký chybil v prvních dvou položkách dohromady pouze dva terče a v poslední dal čistých 25. Finále trapu, které se uskuteční v úterý od 17:40, bude vysílat přímým přenosem Česká televize na programu ČT 4.

Také junioři začali výborně. Martin Dvořák se usadil na druhém místě se 73 body, Jan Přívara trefil 67 terčů, čímž držel ve hře o medaili hlavně juniorský tým. Pavel Vaněk měl z prvních dvou položek 43 bodů a v poslední přidal 23.

Mistrovství světa ve sportovní střelbě v Mnichově:
Muži:
Libovolná malorážka na 60 ran vleže: 1. Martynov (Běl.) 703,9 (599+104,9), 2. Sauveplane (Fr.) 703,8 (599+104,8), 3. Emmons (USA) 702,2 (598+104,2).
Junioři:
Libovolná malorážka na 60 ran vleže: 1. Wu Ťia-ning (Čína) 595, ...9. Čadek 593, 27. Hrčkulák 591, 53. Bečka (všichni ČR) 587.
Juniorky:
Vzduchová puška: 1. Manakitová (Thaj.) 397, ...11. Vognarová 395, 13. Mazurová 395, 57. Brabcová (všechny ČR) 390.

Reklama

Související témata: