Hlavní obsah

Lipták v trapu trefil finále: Bylo to s klikou

MNICHOV

Poslední rána a palec pravé ruky míří k nebi. Osmadvacetiletý Moravák Jiří Lipták se poprvé v životě probojoval do finále seniorského mistrovství světa v olympijské brokové disciplíně trap. „Bylo to s klikou. Hodně foukalo, ale štěstí se musí jít naproti,“ říkal se spokojeným úsměvem. Mnichovská střelnice mu svědčí.

Foto: Karel Felt, Právo

Střelec Jiří Lipták se raduje z postupu do finále mistrovství světa.

Článek

Když šel na poslední položku, trenér Jan Dvořák mu kladl na srdce: „Děj se vůle páně, ale buď udatný!“ Mladík si ho změřil pohledem a odpověděl: „U nás v Rajhradicích jsme všichni udatní!“

Ráno střílel z českých reprezentantů jako první. Bylo pod mrakem, ale ještě tolik nefoukalo, takže trefil všech pětadvacet terčů. Smůlu měl olympijský vítěz z Pekingu David Kostelecký. Minul dva terče, přičemž ten druhý mu vítr doslova srazil k zemi. Šance na finále byla pryč, ale ve hře jsou i medaile pro družstva. A to si nevede špatně, když Jiří Gach přidal rovněž 23 bodů.

Jiří Lipták mezi tím pospíchal na parkoviště. „Do čtyř odpoledne mám čas, finále se střílí ve tři čtvrtě na šest. Tak se na hotelu alespoň natáhnu,“ pravil spokojeně. „Asi neusnu, tohle je můj životní úspěch, i když jsem před měsícem získal titul mistra Evropy v družstvech. Hlavně nesmím být nervózní. Po poslední ráně se mi rozklepaly ruce, když jsem si uvědomil, co se mi povedlo. Několikrát jsem se musel u trenéra ujistit, jestli jsem opravdu ve finále. Tohle byl fakt skvělý závod, i když se pořád měnilo počasí. Když začalo drobně pršet, musel jsem si sundat brýle, protože každá kapka snižuje viditelnost,“ říkal spokojeně, zatímco jeho kolegy čekaly ještě poslední položky. V té době bojovali statečně i junioři. Kdo chce vidět, jak udatný mladík z Rajhradic střílí o světové zlato a účast na olympiádě v Londýně, může se podívat od 17.40 h. na ČT 4.

Čekání na první medaili ukončil už před polednem v běžícím terči na 30+30 ran vzduchovou puškou junior Josef Nikl. „Alespoň ten bronz... Po první polovině jsem vedl, pak jsem začal být zbytečně nervózní a dával jsem jednu osmičku za druhou. I sedmička se mi tam vešla. Asi jsem měl v hlavě moc tu zlatou medaili,“ přiznal mladík.

Josef Nikl získal na MS v Mnichově bronz ve střelbě na běžící terč.foto: Právo/Karel Felt

Hůř se vedlo mezi seniory jeho kolegům Bedřichu Jonášovi a velezkušenému Miroslavu Janušovi. Ti se nevešli do nejlepší desítky. „Rychlé běhy bývaly mojí silnou disciplínou. Dneska jsem začal dobře, ale pak jsem nějak vytuhnul. Špatně jsem nahazoval a pomalu vedl flintu. Nebylo to ono. Ale u mne platívá, že když pokazím první závod, tak do dalších mě to nakopne. Mám před sebou ještě tři, tak snad je zvládnu, přál si nejúspěšnější střelec historie, který má na kontě z OH, MS, ME a Světových pohárů 116 medailí.

Reklama

Související témata: