Hlavní obsah

Bronzové úterý českých střelců završil Lipták

MNICHOV

Konečně! Čekání českých střelců na medaili z mistrovství světa skončilo. V úterý získali hned tři. Tu nejcennější vybojoval osmadvacetiletý Jiří Lipták v olympijské disciplíně trap a přidal k ní i účastnické místo na OH v Londýně 2012. Už dopoledne první vystřílel junior Josef Nikl v běžícím terči vzduchovou puškou na 30+30 ran. A třetí přidalo družstvo juniorů v trapu ve složení Martin Dvořák, Jan Přívara a Pavel Vaněk.

Foto: Karel Felt, Právo

Bronzová juniorská trojice z MS v Mnichově. Zleva Pavel Vaněk, Jan Přívara a Martin Dvořák.

Článek

Jiří Lipták šel do závodu se ztrátou jednoho bodu z prvního dne. Úvodní položku měl čistou, ve druhé udělal jednu chybu. David Kostelecký měl v padesáti ranách tři a Jiří Gach pět. K týmové medaili tak scházel bod.

Obrovské drama přineslo finále trapu. Lipták chybil třetí terč a pak čtyři od sedmého po desátý. V tu chvíli to vypadalo, že nejen medaile, ale i účastnické místo pro olympiádu budou pryč.

Jiří Lipták "ochutnává" bronzovou medaili, kterou vystřílel v trapu na MS v Mnichově.foto: Právo/Karel Felt

Jenže český střelec zabojoval a v dalších patnácti ranách už jen jednou netrefil. Terče ve větru unikaly i soupeřům a Litpák se dostal do rozstřelu s olympijským vítězem z Atén a mnohonásobným mistrem světa Rusem Alexejem Alipovem a prohrál po druhé ráně... To už Španělé oslavovali šampióna Alberta Fernandeze.

Kostelecký litoval dvoutýdenního výpadku 

Rozpačitý opouštěl mnichovskou střelnici olympijský vítěz v trapu David Kostelecký. „Chtěl jsem víc. Bod od rozstřelu o finále a druhá desítka mě netěší. A ještě k tomu nám chyběl bod k bronzovým medailím. Dnes jsem neměl štěstí. Dva terče mi sebral vítr, který se tu točil. Je to škoda, protože účastnická místa pro olympiádu v Londýně tady visela nejníže. Příští rok to bude náročnější,“ litoval. „Projevil se dvoutýdenní výpadek, kdy jsem kvůli bolavým zádům nemohl trénovat,“ dodal.

Domů na Moravu odjel hned po závodě. „Jsem unavený, hlavně pondělí bylo hrozně dlouhé a na úterý jsem špatně spal,“ přiznal. Koncem týdne bude v Mnichově střílet Kosteleckého přítelkyně, slovenská skeetařka Lenka Barteková. „Budu jí držet palce na dálku,“ pravil překvapeně, že o jeho vztahu se ví na obou stranách bývalé společné hranice.

Josef Nikl získal na MS v Mnichově bronz ve střelbě na běžící terč.foto: Právo/Karel Felt

Ani Jiří Gach, nejzkušenější z týmu seniorů nezářil štěstím... „Jeden bod chyběl k medaili družstva. V pondělí jsem udělal ve třetí položce jen jedenadvacet bodů. To je málo. I dneska jsem mohl něco přidat. Mrzí mě to,“ litoval. „Vyšlo nám to na Evropě na zlato, tady jsme také chtěli medaili a já to pokazil,“ dodal, ale to už ho bronzový medailista utěšoval, že to ještě přijde a zase se společně postaví na stupně vítězů. Vždyť příští rok je čeká obhajoba evropského zlata.

Reklama

Související témata: