Hlavní obsah

Střelec Lipták po bitvě ve finále MS: U nás v Rajhradicích jsme všichni udatní

V osmadvaceti letech už mu všichni říkali, že by měl konečně trefit individuální medaili. Jiří Lipták si to vzal k srdci v tu nejlepší chvíli, na mistrovství světa ve sportovní střelbě v Mnichově. Po výborném výkonu v prvním dnu, kdy udělal jedinou chybu, totéž zopakoval i v úterý a nakonec po dramatickém finále a rozstřelu s Rusem Alexejem Alipovem vydřel bronz a k němu i první české účastnické olympijské místo pro OH 2012 v Londýně.

Foto: Karel Felt, Právo

Jiří Lipták oslavuje zisk bronzové medaile v trapu na MS v Mnichově.

Článek

Jak chutná bronzová medaile?

Ta placička je pěkně tvrdá, ještě že jsem si nechal spravit zuby.

Co jste cítil, když vám ulétly čtyři terče za sebou?

Hrozný pocit... Nemělo by se to stávat, ale stalo se. Už jsem ale neměl co ztratit. Musel jsem zariskovat nebo pokračovat ve stejném stylu. Šel jsem do rizika. Přidal jsem na rychlosti na úkor techniky, ale vyplatilo se to. Terče byly hodně tvrdé, špatně se rozbíjely. Nakonec to vyšlo, z těch dalších patnácti terčů jsme udělal už jen jednu chybu, která mě stála rozstřel o zlato. Tak jsem šel alespoň o stříbro a mám bronz. Vždyť tohle bylo moje první světové finále v životě.

Chybovali všichni. Věděl jste průběžně, jak jste na tom?

To jsem ani nevěděl, hodně střelců dělalo chyby, už jsem se v tom motal. Nevěděl jsem, které pořadí zrovna mám, ale nakonec je z toho medaile a postupové místo na olympiádu. A v osmadvaceti letech také můj největší životní úspěch.

Jiří Lipták "ochutnává" bronzovou medaili, kterou vystřílel v trapu na MS v Mnichově.foto: Právo/Karel Felt

S čím vás poslal trenér do boje?

Řekl, abych byl udatný a já mu říkal, že u nás v Rajhradicích jsme udatní všichni. To jsem potvrdil i po těch čtyřech chybách v řadě. Zabral jsem.

Kdy jste uvěřil v medaili?

Když na mne trenér Dvořák zakřičel, že je to tam.

V rozstřelu o stříbro jste chyboval už druhou ránou, čím to bylo?

Mně ty rozstřely moc nejdou, většinou je prohrávám. Musím na tom zapracovat.

Po základním závodě jste se někde ukryl...

Český střelecký svaz nám připravil perfektní podmínky. Hotel máme kousíček od střelnice. Odjel jsem tam odpočívat. Konečně jsem také něco snědl, jednoho hamburgra. Pustil jsem si film, ale nevydržel jsem na něj koukat.

Na koho jste nejvíc myslel?

Na všechny v Rajhradicích a svoji přítelkyni Petru. Čeká miminko, ale zatím nevíme, co to bude, je v pátém týdnu. Jedeme hned po závodě, v noci budu doma, moc se na ně těším. A v hospodě budu muset dát chlapům rundu.

Kdo vás ke střelbě přivedl?

Děda a táta, střílím od třinácti let. Moc jsem toho ale netrefil, zatím jednoho srnce. Strašně rád i rybařím.

Reklama

Související témata: