Hlavní obsah

Strnad zadělal na medaili v rychlopalbě

MNICHOV

Český střelec Martin Strnad začal ve čtvrtek excelentně na mistrovství světa v Mnichově soutěž v olympijské rychlopalbě. S 292 body byl na děleném druhém místě. Na střelnici hustě pršelo, před terči se táhly provazy deště...

Článek

„Déšť mi vcelku nevadí, ani chladnější počasí, kdy se nepotím. Horší je, že na pistolové střelnici je šero, takže zejména při sériích, kdy musíte trefit ve čtyřech sekundách pět terčů, je to boj o každou ránu. Začínáme dvěma sériemi, kdy máme na pět ran osm sekund, to jde. V další už to je jen šest sekund. Oči jsou pak unavené, když se podíváte na terče před závěrečnými čtyřkami, terče se slévají, ale musíte přesně nasadit a stihnout pět ran, než se rozsvítí červené světlo,“ popisoval svůj závod Martin Strnad s tím, že v pátek může být všechno jinak. „Naštěstí se spaním nemám mezi závody problémy, ať nastřílím líp nebo hůř,“ dodal Strnad.

Solidně si vedou i Martin Podhráský a Josef Fiala. Na mladém Martinovi se podepsala psychika, hodně se s tím pral. Josefa zbrzdila závada zbraně. Musel pak jednu sérii střílet samostatně, což nikdy není příjemné. Ale v pátek bude závod ještě nervóznější. Vždyť ve hře jsou nejen medaile z mistrovství světa, ale také účast na olympiádě v Londýně. U nás to jsou na tomto závodě pouhá dvě místa, což nechápu, když v jiných disciplínách se na druhé největší akci v olympijském cyklu střílí i o šest míst,“ konstatoval trenér Břetislav Putna.

Juniorky ve čtvrtek ve vzduchové pistoli neuspěly. Ostatní čeští závodníci bojovali v eliminacích o účast v pátečních závodech. Ve sportovní malorážce si vedla nejlépe Adéla Sýkorová, která ve svojí směně skončila osmá nástřelem 585 bodů. „Je to slušný výsledek, ale poloha vstoje měla být lepší. V pátek to bude psychicky náročnější,“ přiznala puškařka.

Medailové pozice má na dohled i trio ve vzduchovkovém běžícím terči na 20+20 ran. „Druhá půlka může pořadím hodně zamíchat, bodové rozdíly jsou minimální, ale kluci střílejí klidněji, než v prvním závodě,“ říkal trenér Ján Kermiet. Večer začaly soutěže ve velkorážních zbraních, ale o medaile se střílí až v pátek. V doubletrapu Česko zastoupení nemělo.

Výsledky - vzduchová pistole - juniorky:
1. Čagandaalaiová (Mong.) 382 b., ...48. Jonáková 366, 63. Krykorková 362, 71. Lorencová (vš. ČR) 355, družstva: 1. Korejská rep. 1136, ...15. Česko 1083.

Reklama