Hlavní obsah

Sport v kritické situaci může i prodat Strahov, bourat se nesmí

PRAHA

S chystanými škrty v rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (pro příští rok až 160 miliónů korun) hrozí další snížení státní podpory českého sportu, který se už nyní nachází v ekonomicky tíživé, až kritické situaci. Tvrdí to předseda Českého svazu tělesné výchovy Pavel Kořan a obává se vážných důsledků pro české sportovní prostředí.

Foto: ČTK

Stadion na Strahově

Článek

„Pokud by skutečně došlo na tak výrazné omezení finančních toků, nastala by pro české sportovní prostředí obtížně řešitelná situace. Už nyní je existence některých svazů ohrožená a pokud se začne rozpadat organizační struktura, hrozí dominový efekt,“ přiznává Kořan, jenž i proto hledá způsob, jak zlepšit financování sportu jinými cestami.

„Jsme připraveni udělat analýzu funkčnosti majetku ČSTV, včetně strahovského areálu a dosáhnout větší ekonomické výtěžnosti. V rovině ideového námětu je třeba i projekt, že uvolníme 35 hektarů strahovských pozemků včetně bývalého spartakiádního stadiónu,“ tvrdí Kořán s vědomím toho, že před sedmi lety v útrobách stadiónu vyrostlo tréninkové centrum fotbalistů Sparty.

„Existují různé možnosti revitalizace Strahova, umím si představit prodej majetku kombinovanou s určitou směnou. Veškeré nakládání s ním by se ale dělo v souladu se zájmy všech dotčených subjektů. Nejde jen o Spartu, ale třeba i atletiku, která má v areálu zázemí“ doplňuje Kořan, podle nějž ale není bourání na Strahově a výstavba bytů místo stadiónů není aktuální záležitostí.

Zbourání stadiónu nedovolí památkáři

Spekulace, že má být zbourán strahovský stadion a pozemky využity na výstavbu bytů se podle Kořanových slova zbytečně ventilovaly. „Je to pouze syrový ideový záměr, chceme ale jen ukázat, že se snažíme hledat i jiné zdroje,“ uvedl Kořan.

Zbourání někdejšího spartakiádního stadionu navíc nedovoluje ani jeho zapsání v seznamu kulturních památek. „Strahovský stadion je kulturní památkou a jeho demolice je z tohoto důvodu nepřípustná," řekl ČTK ředitel pražského územního pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zachař.

Strahovský stadionfoto: ČTK

Magistrát ani městskou část Prahy 6 nikdo z Českého svazu tělesné výchovy o možnosti prodeje Strahova neinformoval. Zástupci města uvedli, že demolice a případná výstavba bytů by vyžadovala změnu územního plánu a názor metropole by byl pro osud projektu zásadní, neboť Praha vlastní většinu areálu.

Nový koncept územního plánu, který magistrát připravuje, počítá se dvěma variantami řešení Strahova. Podle jedné by zůstala zachována na většině území sportovní funkce, k přestavbě na bydlení by byl určen severní stadion. „Ve druhé variantě je navržené celé území stadionů jako smíšená plocha, což umožňuje jejich zachování i jejich přeměnu téměř na cokoli,“ uvedl pro ČTK ředitel Útvaru rozvoje města Bořek Votava.

O pomoc s financováním sportu hodlá vedení ČSTV podle Kořana, který je ve funkci od dubna, nejprve požádat stát a chce si nechat vypracovat studie, jak jsou jeho sportovní areály v republice využitelné, nakolik jsou potřebné a kolik by za ně mohl případně utržit.

Odhad ceny majetku ČSTV, který vedle Strahova zahrnuje i sportovní centra v Nymburce, Brandýse nad Labem, plavecký stadión v Podolí i akcionářské podíly na rozličných horských střediscích, činí 47 miliard korun. „Prodej majetku v tísni je ale vždy špatným krokem, takže spíš zatím hledáme vize. Nechceme zůstat v latentním stavu, mým prvotním krokem je snažit se udělat všechno proto, aby pro zbytek letošního i příští rok zůstaly zachovány nastavené linky státní podpory,“ uvažuje Kořan.

Reklama

Související témata: