Hlavní obsah

Zlaté juniorky trefily i světový rekord

MNICHOV

Konečně se pro českou sportovní střelbu na mistrovství světa zalesklo i zlato! Trenérka družstva juniorek ve sportovní malorážce vleže Kateřina Frantalová se usmívá tak krásně, že i déšť na mnichovské střelnici v sobotu po poledni ustal. Její svěřenkyně Nikola Mazurová, Monika Vránková a Aneta Brabcová jsou mistryněmi světa a ještě v novém světovém rekordu 1780 bodů! Ten starý pokořily o osm středových desítek. Z eliminace také všechny tři zcela suverénně postoupily do nedělního závodu jednotlivkyň.

Foto: Karel Felt, Právo

Zlaté juniorky Brabcová, Vranková a Mazurová (odleva)

Článek

Do houfu gratulantů přináší rozesmátým děvčatům místo předseda Českého střeleckého svazu Josef Veverka jako dárek plyšové maskoty šampionátu - medvídka Bruna. „Konečně to po těch dvou bramborových medailích v družstvech přišlo. Vždyť nám ve vzduchové pušce chyběl k medaili bod a v malorážce na 3x20 ran jen dva,“ jásala Nikola Mazurová, která do společné bodové pokladnice přidala 594 bodů. „O tom, že vyhrajeme, bylo jasno velmi brzy, protože tenhle výkon dala jen dvě nejlepší družstva žen,“ dodala zdravě sebevědomě.

Monika Vránková je tak říkající specialistka na závod vleže. Do Mnichova dorazila v pátek. Stihla krátký trénink a hned šla do boje. Kdyby se rozdávaly medaile za individuální výkony už v sobotu, měla by za 595 bodů stříbro. „Nervózní jsem byla jen na začátku. Vždyť tohle byl můj první velký závod v životě a hned zlatý... Zůstala jsem jen dva body za svým osobním rekordem. Spát se dneska bude náramně, i když medaile dostaneme až v neděli. Už se těším i na závod, třeba... Ale na to je čas zítra,“ radovala se Monika Vránková.

Poslední se připojila k radovánkám Aneta Brabcová... „To je fantastický pocit. Konečně jsme prolomily ta čtvrtá místa. Dostřílela jsem jako poslední a Nikola s Monikou jásaly, že jsme první. A navíc ve světovém rekordu, což mi vzápětí potvrdili dopingový komisaři, kteří si pro mne přišli na střelnici. Ta hodina čekání ale stála za to. Krásně jsem si přehrála závod v hlavě,“ vyprávěla Aneta Brabcová, která dorovnala výkon 591 bodem. Ve střelbě platí, že družstvo dělá ten třetí... „Ale výsledek to není nic moc,“ zaškaredila se na okamžik, ale hned dodala: „V neděli to bude v individuálním závodě určitě lepší.“

Trenérka Kateřina Frantalová si viditelně odechla... „Byla jsem strašně nervózní. Prožívám závod snad víc než děvčata a než když jsem sama střílela, ale radost mám o to větší. V jedné směně střílela Aneta i Monika, která přijela až v pátek, tak jsem si sedla za ní, ale chodím často po čáře, abych měla přehled, jestli některá něco nepotřebuje. Mělo by je to povzbudit do nedělního závodu jednotlivkyň. Tam už budou střílet každá za sebe,“ přiznala Kateřina Frantalová, která patřila jako juniorka Beranová k absolutní světové špičce. Pak potkala výborného střelce, nyní lékaře výpravy, Tomáše Frantala a vzali se, ale to už je zase jiný příběh...

Reklama