Hlavní obsah

Pistolářka Marušková viděla jen černý flek, ale trefila bronz

MNICHOV

Další dvě bronzové medaile přidaly do sbírky české výpravy na mistrovství světa ve sportovní střelbě v Mnichově ženy ve sportovní pistoli na 30+30 ran. Lenka Marušková (25) Petra Hyková (31), které jsou navíc sestřenice, společně s Michaelou Musilovou (21) dokázaly prolomit sérii bramborových medailí z minulých let. Prvně jmenovaná pak přidala bronz v individuálním závodě. Skvělý výkon české pistolářky ve dvou závodních dnech!

Foto: Karel Felt, Právo

Bronzové trio pistolářek z MS v Mnichově. Zleva Michaela Musilová, Lenka Marušková, která navíc získala bronz i v individuálním závodě, a Petra Hyková.

Článek

Už samotný základní závod byl hodně dramatický. Nakonec všechny tři skákaly radostí, když získaly bronz díky 57 středových desítkám. Mongolky, které dosáhly stejného výsledku 1739 bodů, jich měly o pět méně.

Konec bramborám...

Nejzkušenější z trojice Petra Hyková se rozplývala: „Tohle je moje první medaile z velkých závodů. Kolikrát jsme skončily jako družstvo čtvrté, třeba jediný bodík od medaile. Těch brambor už bylo dost! Teď jsem opravdu spokojená. Ze svého výkonu mám také radost, i když samozřejmě může být vždycky lepší. Měla jsem tu ale velké problémy s krční páteří, bolela mě hlava, tak jsem hlavně chtěla pomoc družstvu.

Nejmladší Michaela Musilová léta vládla v Evropě juniorkám. Také pro ni je bronz první velkou medailí v seniorské kategorii. „Mezi ženami už jsem se zabydlela. Mám za sebou pár Světových pohárů. I když nesleduji průběžné pořadí po prvních třiceti ranách před, doneslo se ke mně, že jsem hodně vysoko. Dokonce prý druhá... Ve druhé polovině závodu hned v první sérii to na mne asi dolehlo, nepovedla se mi. Důležité ale je, že jsem se srovnala a zabojovala pro družstvo,“ oddechla si.

Lenka Marušková postoupila do finále jako pátá a v něm začala pěti desítkami, které ji vynesly na stříbrnou pozici. Ve druhé sérii padla jedna devítka a klesla na čtvrté místo. Jenže kazily i soupeřky, takže přes tři těsné devítky ve třetí sérii měla se Srbkou Zoranou Arunovičovou a Ruskou Kirou Klimovou shodný nástřel na desetinku bodu. Rozhodovala poslední série. V ní Marušková po první ráně 10,7 vedla. Ještě před poslední ránou měla na dosah zlato, ale 9,8 bodu ji odsunulo o dvě desetiny bodu na bronzovou příčku. Obě soupeřky si to rozdaly v dodatečném rozstřelu o kov nejcennější a rozsoudila je poslední rána, kdy Ruska byla o desetinku bodu lepší!

Medaile v týmech si považuje

„Já jsem maximálně spokojená. Dvě finále ve dvou dnech, o tom jsem před cestou do Mnichova jen snila. V neděli jsme sice skončila čtvrtá, ale získala jsem účastnické místo pro olympiádu, kde mohu střílet obě disciplíny, protože v té druhé mám splněný limit. To mě uklidnilo, ale nervozitu jsem cítila i dnes. Před šampionátem jsem prodělala zánět očních spojivek. Oči tu hrozně trpěly, ve finálové hale není ideální světlo. Ve finále sportovní pistole jsem viděla chvílemi jen černý flek místo terče a snažila jsem se trefovat jeho střed. Povedlo se! Mám z tohohle bronzu ohromnou radost,“ přiznala česká pistolářská jednička.

Ve sbírce má stříbro z olympiády v Aténách, teď bronz z mistrovství světa k tomu spoustu dalších medailí... „V Aténách mě nikdo neznal, teď se ode mne medaile čekají. Loni jsem si přivezla bronz a stříbro ze vzduchovkového i malorážkového šampionátu. Nedělám mezi medailemi rozdíly, protože každá stojí moc práce nejen na tréninku, ale i v posilovně. Hodně si ale považuji té ze soutěže družstev, protože od juniorských let jsme měly tým, který sbíral čtvrtá místa. Konečně to vyšlo. Michaela s Petrou odvedly skvělou práci,“ zdůraznila Lenka Marušková, která ale tým k medaili dotáhla skvělým výkone v základním závodě.

Velmi dobře začali soutěž i skeetaři, útočící na medaile v jednotlivcích i týmech. Totéž platí o trojici v běžícím terči. čeští střelci tak mohou poslední den šampionátu medailovou sbírku ještě rozšířit.

Výsledky - Sportovní pistole - ženy: 1. Klimová (Rus.) 788,8 (584+204,8), 2. Arunovičová (Srb.) 788,8 (588+200,8), 3. Marušková 788,6 (584+204,6), 27. Musilová 578, 31. Hyková (vš. ČR) 577, družstva: 1. Rusko 1745, 2. Srbsko 1741, 3. Česko 1739. Velkorážní terčovnice 60 ran vleže - ženy: 1. Bucherová (Švýc.) 599 (vyrovnaný svět. rekord), 2. Jakobsenová (Dán.) 597, 3. Houlmontová (Fr.) 597, družstva: 1. Francie 1787 (svět. rek.).

Reklama

Související témata: