Hlavní obsah

Mistr Evropy ve skeetu Jan Sychra: Poslední rány jsem šel na krev

Karel FeltPrávo

Na mistrovství světa ve sportovní střelbě v Mnichově přijel Jan Sychra (41) jako čerstvý šampión starého kontinentu v brokové disciplíně skeet. To ho zařadilo mezi favority, stejně jako skutečnost, že loni v bavorské metropoli vyhrál závod Světového poháru... „Ta Evropa mě vycucala. Poslední rány už jsem šel na krev, škrábal jsem síly ze dna,“ přiznal poté, co zjistil, že mu dva terče chyběly do finále...

Foto: Karel Felt, Právo

Střelec Jan Sychra

Článek

Dva terče od finále, mrzí to hodně?

Mrzí to moc, ale už před mistrovstvím světa jsem říkal, že v Mnichově se střílejí vysoké výsledky a 121 prostě na finále nestačilo. Poprvé byla ve hře účastnická místa pro olympiádu v Londýně a do Bavorska přijelo s reálnou nadějí na jedno z pěti předních míst čtyřicet borců. Můj cíl v Mnichově byl těch 123, které znamenaly šestičlenné fíinále. A v něm by se vidělo. Bohužel to nevyšlo. Musím se s tím srovnat, byli tu lepší borci. Já byl až třináctý. Škoda že medaili neudělal alespoň tým, kterému chyběl jediný terč.

Najdete mezi čtyřmi terči, které vám uletěly, ty vysloveně zbytečné?

Každý terč, který vám uletí, je zbytečný, když vedle vás dá někdo čistých pětadvacet. V poslední úterní položce už jsem neměl kde brát sílu. Škrábal jsem ji ze dna. Poslední rány jsem šel na krev. Doslova jsem cítil, jak tuhnu. Hodně mě z té poslední položky mrzí terč na čtvrtém stanovišti a hlavně ten na šestém. Tam už bych ho pustit neměl. Jenže vedle padl výstřel, já jako bych dostal do ruky křeč a bylo to. To se nevymlouvám, je to prostě fakt.

Loni jste tu vyhrál Světový pohár a vyrovnal světový rekord...

To musíte hodit hned za hlavu. Každý závod je jiný, i kdybyste střílel na stejné střelnici za týden. Faktorů, které výkony ovlivňují, je strašně moc. Mnichovská střelnice je na první pohled lehká, ale hrozně nevyzpytatelná. Když jsou na ní dobré podmínky, jako v úterý, padají ohromné výsledky. Jinde na velkém závodě by těch 121 terčů bohatě stačilo na finále nebo minimálně na rozstřel o něj.

Sezóna pro vás skončila, jak se za ní ohlížíte?

Jako za úspěšnou. Vždyť jsem udělal začátkem července v Kazani titul mistra Evropy v jednotlivcích i družstvech. Ta Evropa mi ale vzala strašně moc sil. Byl krátký čas na přípravu, v Mnichově se to projevilo. Stejně dopadli i další borci, kterým se v Kazani dařilo. Vyhrát v jednom roce Evropu i svět, to se povedlo málokomu.

Co vás teď čeká?

Dovolená a pak v září takový přátelský závod ve Francii. Potom brokovnici definitivně vyčistím, zakonzervuji, aby se do ní nedal rez a nevlezli do hlavně pavouci, a vytáhnu ji až v lednu. Samozřejmě se pustím už na podzim do fyzické přípravy, abych se připravil co nejlépe na příští sezónu.

Ta bude z hlediska boje o účastnická místo na olympiádě v Londýně rozhodující...

Přesně tak. Dobré je, že v Mnichově vzali hodně účastnických místo Evropané. O další se bude střílet na Světových pohárech, ale tři ze čtyř jsou v zámoří. Na mistrovství Evropy v Bělehradu bude k dispozici zase pět místo pro Londýn a nejpozději tam ho musím získat. Poslední možností pak bude světový šampionát, který se rovněž střílí v Bělehradu.

Reklama