Hlavní obsah

Florbalisté Vítkovic sice neprošli do čtvrtfinále, ale jsou rádi za nabyté zkušenosti

Florbalisté Vítkovic sice na mezinárodním Czech Open v Praze neprošli do čtvrtfinále, ale trenér domácího vicemistra Radomír Mrázek si vzal z vystoupení na silně obsazeném turnaji pozitiva i směrem k říjnovému Evropskému poháru v Lotyšsku.

Článek

Ostravané si totiž otestovali výkonnost proti špičkovým evropským týmům Wileru-Ersigenu, Siriusu, Pixbu Wallenstam či Koovee.

"Turnaj nám ukázal, že pokud hrajeme koncentrovaně, tak nemáme problém ubránit jakéhokoliv soupeře i z těch nejkvalitnějších. Takové potkáme na Poháru mistrů, takže z toho nemáme strach. Jediné, co nám ještě hapruje proti těmto soupeřům, je proměňování šancí," řekl Mrázek. Připisuje to i odchodům několika opor. "Máme pět nových hráčů a pět nám odešlo, takže nesouhra je otázka času. To základní, což je obrana, nám funguje."

Ostravané na turnaji v základní skupině podlehli Wileru 0:1, zdolali Future 3:2 a remizovali se Siriusem 2:2. V osmifinálové části podlehli shodně Pixbu i Koovee 1:3.

Podle Mrázka se mistr z roku 2009, který poslední tři roky nechyběl ve finále extraligy, s proměnou kádru srovná. "Do ligové soutěže nemám vůbec strach a Pohár mistrů zase bude o tom, jestli tam všichni kluci pojedou s dobrou formou. Na Czech Open po letní přípravě ji všichni neměli, ale myslím si, že to načasujeme a bude to dobrý," připojil.

Kdo nahradí kapitána Bruse?

Nejtěžší bude nahradit kapitána Pavla Bruse, který odešel do finské Nokie. "Byl to kapitán a velká osobnost týmu. Pavel měl zkušenosti z reprezentace i mistrovství světa a prodával to v nejdůležitějších zápasech v extralize. Ale odešel i další srdcař Martin Vladař, který bude ze studijních důvodů také hrát ve Finsku. Domů se vrátil také výborný Fin Turkka Lehtinen," popsal ztráty Mrázek.

Odešel i další Fin Tuomas Mustakallio a do Future zamířil Martin Michalík. Naopak posilami jsou Radim Polášek z FBC Ostrava, Filip Heczko z Mladé Boleslavi a do kádru přišli také Lukáš Hájek a brankář Jakub Rataj z MVIL Ostrava a Pavel Barabáš z týmu Rožnova pod Radhoštěm. Zůstal navíc útočník Milan Tomašík, který měl namířeno do zahraničí.

"Jsem rád, že zůstává. My Milanovi nechceme bránit, a když mu přijde dobrá nabídka, tak mu pomůžeme. Ale ta od švédského týmu nebyla úplně seriózní. Řekli mu vyloženě, že mu dají šanci, ale musí si všechno zařídit sám. To znamená školu a ubytování, nebylo to úplně košer," uvedl Mrázek.

Vítkovice na říjnový Evropský pohár jedou místo mistrovských Střešovic, které se účasti vzdaly. Ostravané chtějí na turnaji nasbírat další potřebné mezinárodní zkušenosti a výkonnostně růst. "Je to jeden z velkých důvodů, proč jsme to přijali. Finanční náročnost toho turnaje je pro nás veliká, ale sehnali jsme na to peníze mimo náš rozpočet. Zkušenosti, které tam kluci naberou, jsou pak vidět," dodal Mrázek.

Reklama

Související témata: