Hlavní obsah

Hnědák Taro vyhrál o centimetry St. Leger ve Velké Chuchli

Hnědák Taro s žokejem Tomášem Lukáškem vyhrál poslední klasický dostih sezony 65. St. Leger ve Velké Chuchli. V dramatickém závěru dnes porazil o centimetry Makléře s Václavem Janáčkem. Třetí proběhl cílem favorizovaný Ulan.

Článek

"Tohle je moje třetí vítězná klasika, ale pořád je to nádhera," radoval se v cíli žokej Lukášek v rozhovoru pro Českou televizi. St. Leger vyhrál už před třemi lety se Savignonem, druhou výhru v klasickém dostihu přidal letos v Jarní ceně klisen s Vinnah.

Poslední a nejdelší klasický rovinový dostih Tattersalls St. Leger na 2800 metrů s dotací 800.000 korun měl na startu devět koní, kteří podle očekávání nasadili nijak závratné tempo. Pole vedla Malona, na startu chyběl kůň pro rychlejší průběh a žokejové své svěřence drželi zpět.

Na protilehlé rovince se dostal do čela Makléř s rovinovým šampionem Janáčkem a na prvním místě vydržel skoro až do cíle. Ve finiši se na Makléře dotáhl Taro, trénovaný Josefem Váňou, který ve strhujícím souboji tělo na tělo vyhrál jen o nos.

"Bylo to napínavé a Taro měl moc sil, je to bojovník. Tempo bylo pomalé až dost, ale on má ohromný závěr. Vyšlo to, je to štěstí," uvedl Lukášek. "Možná jsem měl zapnout a táhnout dřív. Na St. Leger mám holt smůlu, jsem zase druhej," řekl Janáček.

Oba žokejové byli potrestáni za nadměrné použití bičíku - Janáček pokutou tisíc korun a Lukášek odnětím licence na jeden dostihový den (12. září).

Třetí projel cílem s odstupem Jakub Pavlíček s Ulanem, druhým koněm z Českého derby. Vítěz derby Talgado kvůli léčbě kloubů chyběl.

Čtyřnásobný žokej-šampion Janáček vyhrál alespoň čtvrtý dostih programu v sedle tříletého hnědáka Line Honey a připsal si na konto letos už 48. vítězství na českém území.

Dostihový mítink v Praze-Velké Chuchli:
65. Tattersalls St. Leger (2800 m, dotace 800.000 korun): 1. Taro (ž. Lukášek, trenér Josef Váňa, stáj Viktor Komárek), 2. Makléř (ž. Janáček), 3. Ulan (ž. Pavlíček). Výrok: tuhý boj - krátká hlava - 5. Čas: 3:04,04.
Rámcové dostihy:
I. Sorbon (ž. Andrés) - Johannes Kepler - Wahida,
II. Austin (ž. Pišl) - Nipur - Connecti,
III. Char (ž. Zatloukal) - Pikardie - Americký sen,
IV. Line Honey (ž. Janáček) - Bordo - Agnus,
V. Lex (Foret) - Racona - Freya,
VI. Wolmanka (ž. Zatloukal) - Innowacja - Shotonus,
VII. Tammy'n Classy (Mach) - Goldrun - Sedar.

Reklama