Hlavní obsah

Večer ve vyhřívaném luxusním šapitó. Začíná nová éra českého boxu?

PRAHA

Klauni, sloni i artisté si vybrali dovolenou. Vyhřívané luxusní šapitó přebírají jiní umělci. Ti, kteří potřebují šestnáct provazů a ring. Po dlouhých letech se vrací do Prahy reprezentační mezistátní utkání v boxu. Česká republika vs. Polsko. Kdy? 18. září. Kde? Praha 8, metro Invalidovna. V kolik? 19 hodin. Délka programu? 2,5 hodiny.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto. Zdeněk Chládek (vpravo)a Marek Bosý při finálovém zápasu Mistrovství České republiky.

Článek

„Máme partnera, který provozuje stan, ten je v té době volný, tak nám ho nechal zdarma k dispozici pro mezistátní utkání,“ je spokojený Stanislav Škoda, viceprezident České boxerské asociace.

Cílem večera je obnovit časy, na kterých leží už dlouho prach zapomnění. Klání, která jsou v Evropě běžnou věcí, se z Česka vytratila. Zájem upadl, konkurence přibyla, finance jsou nedostatkovým artiklem. Naposledy zde měřili síly Švédi. To ještě v prostorách legendární Lucerny. Ale v kalendáři byste museli otočit hodně stránkami. Tehdy se psal rok 1996. „Mezistátní utkání tady vždy měla tradici, ale upustilo se od nich, to je škoda," lituje viceprezident. "Dříve se boxovávalo v Lucerně skoro každou neděli,“ vzpomíná Škoda.

Pod střechu stanu se vejde 1600 lidí

Na Kryštofův svátek je naplánováno deset duelů. V úvahu připadají i předzápasy. Nejzářivější českou hvězdou bude Zdeněk Chládek, který boxuje váhu do 64 kilogramů. Na straně druhé je největší nadějí na úspěch Lukasz Macscyk, výborná muší váha.

„Doufáme, že vyhrajeme, ale také věříme v kvalitu, protože u nás je boxu opravdu málo. Je zde velká konkurence v jiných sportech a zábavě,“ přiznává Škoda.

Do stanu společnosti Cirkus Cirkus se vejde 1400 diváků plus 200 k ringu, ale kapacita se dá zvýšit. Kolik přijde lidí? "To je hádanka, záleží na počasí. Pokud bude teplo, Pražáci asi vyjedou na chalupy, ale věříme, že si k nám fanoušci najdou cestu,“ je optimistou Škoda.

Reklama