Hlavní obsah

Tragédie na Velké pardubické! Po pádu na Taxisu zahynul favorit

Pardubice
Aktualizováno

Jubilejní 130. ročník Velké pardubické se Slavia pojišťovnou se neobešel bez smutné události. Velký Taxisův příkop si vybral další oběť. Na nejobávanější překážce v neděli ošklivě spadl Sottovento s žokejem Janem Kratochvílem a osmiletý valach pád bohužel nepřežil.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žokej Jan Kratochvíl padá s koňem Sottovento na Taxisově příkopu.

Článek

Sottovento ovládl poslední čtvrtou kvalifikaci a svěřenec legendárního Josefa Váni patřil k velkým favoritům nedělního slavného dostihu, který ovládl Hegnus v sedle s Lukášem Matuským. A pro Kratochvíla byl hnědák připravovaný v Chyši jasnou volbou, přestože při zranění Josefa Bartoše mohl usednout i na obhájce Theophila.

"Kdybych si o něj řekl, asi bych ho dostal. Jezdím pro pana Váňu, dostávám první šance... Ale já si (o Theophila) zkrátka neřekl. Myslím si, že Sottovento by mohl být lepší! Z naší čtveřice koní mu věřím nejvíc. Taky jsme si i nejvíc sedli," říkal před startem Kratochvíl.

Sottovento ale šanci na velký triumf bohužel nedostal. Na čtvrté překážce - velkém Taxisu -  neměl ideální odraz a fatálně dopadl na hranu příkopu za proutěnkou. Tak jako před dvěma roky Vicody. V roce 2014 po pádu na Taxisu, který i po zmenšení příkopu za plůtkem platí za nejobtížnější překážku na celé trati, přišla o život klisna Zulejka.

"Vždycky chci sedět na koni, o kterém vím, že to zvládne. Hrozně se mi líbilo, jak kůň jezdí. Jak vyspěl pro takhle těžké a náročné dostihy. Jsou samozřejmě ošemetné, kůň se může zranit, ale on to všechno ustál ve zdraví a v přípravě pokračoval dál. Jeví se moc dobře," hlásil Kratochvíl před dostihem.

Ani on sám nemohl vědět, že se Sottovento v neděli do cíle nejslavnějšího dostihu u nás nepodívá...

Foto: Petr Šedivý

Žokej Jan Kratochvíl na archivním snímku v sedle Sottoventa.

Reklama

Související témata: