Hlavní obsah

Možná jsem měl na víc, řekl Krpálek po vyřazení mistrem světa

TOKIO/PRAHA

Český judista Lukáš Krpálek se po svém dnešním vystoupení na mistrovství světa nemohl zbavit tíživého pocitu, že mohl dojít dál než do třetího kola, kde ho zastavil pozdější vítěz Takamasa Anai. Krpálek sice ovládl první dva zápasy, ale nezdar s domácí hvězdou jej postavil mimo bodovaná umístění. Po svém druhém vystoupení na seniorském MS český judista litoval, že na obávaného Anaie narazil už v třetím kole soutěže a nemohl se tak přiblížit k bojům o medaile. "Myslím, že jsem měl na víc. Ale je to prostě všechno o losu," řekl Krpálek.

Foto: Sport.cz

Judista Lukáš Krpálek

Článek

Devatenáctiletý závodník USK Praha už ve středu při pohledu na "pavouka" soutěže znejistěl, když viděl, že právě na Anaie může poměrně brzy narazit. "Škoda, že jsem ho chytil tak brzo, mohl jsem třeba dojít dál. Nedá se nic dělat, člověk při losu nemůže mít pokaždé štěstí. Je to pech, ale když chci vyhrávat, musím porazit každého soupeře," poznamenal odchovanec jihlavského juda.

Dvojnásobný juniorský mistr světa ale prý měl ze svého vystoupení s Anaiem dobrý pocit. Krpálek vzdoroval celých pět minut, to už dnes v soubojích s Anaiem dokázal jen poražený finalista z Nizozemska Henk Grol. Ostatní čtyři závodníci japonskému silákovi podlehli před vypršením časového limitu na ipon.

Jepší mistr světa, než nějaký trouba

"Trochu útěcha to pro mě je, ale moc si za to nekoupím. Určitě je lepší, že mě porazil mistr světa a ne nějaký trouba," reagoval s úsměvem Krpálek. "Každopádně mám z dneška mnohem lepší pocit než z loňského šampionátu v Rotterdamu," porovnal svá vystoupení.

Anai se pro něj stává osudovým soupeřem. Loni v prosinci mu Krpálek podlehl v semifinále prestižního závodu Grand Slam také v Tokiu, v únoru při Světovém poháru v Düsseldorfu Anai Krpálka zastavil až ve finále. V obou případech Krpálek prohrál na ipon, dnes poprvé s velkou osobností držel krok až do úplného závěru.

"Šel jsem s ním slušný zápas. Myslím, že líp jsem se zaprat nemohl. Dřív se mi s ním pralo o dost hůř," prohlásil Krpálek. "I když výsledek samozřejmě mohl být lepší. Porazit Japonce na mistrovství světa na jeho domácí půdě, to by byl moc hezký pocit. Atmosféra tady byla parádní," řekl Krpálek, při jehož zápase s Anaiem zaplněná hala chvílemi trnula, protože výsledek byl na vážkách.

Krpálek doplatil na to, že dostal tři tresty za pasivitu, za což Anai získal vazari. Japonec byl za podobný "prohřešek" penalizován jen jednou. I proto měla česká výprava v hledišti pocit, že Anaiovi rozhodčí lehce pomohli.

Porážka je velkou školou do budoucna

"Byl doma, je jasné, že rozhodčí mu aspoň trošku nadržovat budou. Můj druhý trest vůbec být neměl, jeho naopak na konci asi trestat mohli. Ale z pohledu závodníka se to těžko hodnotí," uvedl Krpálek, který i dnešní porážku považuje za velkou školu do budoucna.

Krpálek, který už dvakrát vyhrál seniorské závody Světového poháru, se z Japonska vrací už v pátek. Víkendový program, kdy se v Tokiu představí zbývající tři reprezentanti Jaromír Ježek, Pavel Petřikov a Lucie Chytrá, už bude sledovat na dálku z Česka. Do Japonska se brzy mohl vrátit na delší dobu, ale nakonec s díky odmítl nabídku studovat na místní Nihondai University.

Talentovaný Krpálek prý svoji budoucnost vidí dál v přípravě v českém prostředí. "Ptali se mě dvakrát, pokaždé jsem to s díky odmítl. Na jednu stranu by to byla dobrá zkušenost, ale moc se mi nelíbí, jak tady judisté žijou, takže bych to tady nesnesl. Stačí mi tady být dva týdny, natožpak rok... To bych asi nedal," dodal Krpálek.

Reklama

Související témata: