Hlavní obsah

Stolní tenisté se rvali statečně s Němci, Prokopcovova výhra přiblížila čtvrtfinále

Martin KézrPrávo

Stolní tenisté na ME v Ostravě sice v nedělním poledni nestačili na obhájce titulu Němce, Prokopcov ale dokázal jedno utkání vyhrát a konečná porážka 1:3 přibližuje domácí reprezentaci čtvrtfinále. Řecko, které v sobotu porazila bez zaváhání 3:0, totiž přehrálo Poláky, s nimiž se Češi utkají v neděli od 20 h v klíčovém zápase o postup.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stolní tenista Dmitrij Prokopcov

Článek

„Pokud si Němci udrží i večer neporazitelnost ve skupině, mělo by nám stačit i jediné vyhrané utkání s Poláky k postupu,“ uvažoval Dmitrij Prokopcov, který v duelu s Němci platil Süssovi pondělní porážku z Ligy mistrů, v níž El Niňo měřilo síly s Düsseldorfem. „Bylo zvláštní potkat stejného hráče během týdne zase znovu. V Praze jsem proti němu udělal hodně chyb, z toho jsem se poučil a tentokrát přinutil soupeře k nepřesným úderům. Když jsem se držel své hry, působil Sïss odevzdaně, nesmělo se mu ale ani trochu polevit,“ líčil rodák z ukrajinského Simferopolu, který už ale od roku 1998 žije v Česku.

Trenér Tomáš Demek se rozhodl šetřit 39letého Petra Korbela pro večerní zápas s Polskem, který bude určující pro český postup do čtvrtfinále. Jeho náhradník Jiří Vráblík při svém debutu na ME však statečně vzdoroval druhému hráči světa. „Snad jsem zahrál tak, že to nebyla ostuda. Potkal jsem Bolla u stolu poprvé v životě a v každé výměně mi ukazoval, že je to Pan hráč. Útočil s obrovskou jistotou, chytře měnil rytmus a výborně zvládl koncovky všech tří setů,“ říkal 27letý český stolní tenista, jehož v evropském žebříčku dělí od Němce 84 příček.

Bolla se v závěrečném utkání snažil trápit i Prokopcov.  „Měl ale famózní servis a skvělý příjem, moc mě nepouštěl do hry,“ líčil Prokopcov, který odvrátil i tři mečboly. Ukrajinské kořeny má rovněž Ovtcharov, který nastoupil ale v německém dresu do duelu týmových trojek proti Josefu Šimončíkovi. „Snažil jsem si dávat velký pozor na jeho specifické podání s velkou rotací, eliminovat se mi ho ale dařilo pouze v prvním setu. Pak už jsem se s tou falší míčku nevěděl rady a ke konci už ani nevěděl, co hrát,“ vykládal český hráč.

Soutěž družstev na ME ve stolním tenise
Muži - skupina A: Česko-Německo 1:3 (Vráblík-Boll 0:3, Prokopcov-Süss 3:1, Šimončík-Ovtcharov 1:3, Prokopcov-Boll 0:3), Řecko-Polsko 3:0, pořadí: 1. Německo 4 (6:2), 2. Česko 3 (4:3), 3. Řecko 3 (3:3), 4. Polsko 2 (1:6).

Reklama