Hlavní obsah

Rychlobruslařská legenda Pechsteinová se nervově zhroutila

Legendární německá rychlobruslařka Claudia Pechsteinová, která už téměř dva roky marně bojuje proti trestu za doping, se nervově zhroutila. Pětinásobná olympijská vítězka a někdejší velký vzor Martiny Sáblíkové je v péči psychiatrů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Claudia Pechsteinová

Článek

"Bylo toho na ni prostě moc," uvedl manažer osmatřicetileté závodnice Ralf Grengel podle listu Bild.

Pechsteinová je zaměstnankyní ministerstva vnitra a nedávno ji vyzval sám šéf rezortu Thomas de Maiziere, aby nastoupila do aktivní služby. Slavná rychlobruslařka požádala o neplacenou dovolenou, ale před pár dny dostala z policejního prezidia zamítavou odpověď. Následně se zhroutila v berlínském bytě svého přítele Matthiase Grosseho.

Podle něj může za nervový kolaps tlak a nedůstojné zacházení, kterému byla Pechsteinová v uplynulých 17 měsících vystavena. "Funkcionáři a její zaměstnavatel by si měli položit otázku, jak daleko lze zajít. Víc se k tomu nedá říct, pokud člověk nechce zapomenout za dobré vychování.

Grengel uvedl, že zamítnutí neplaceného volna bývalou šampionku hodně překvapilo. "Vždyť jí to spolková policie sama doporučila," řekl. Pechsteinová počítala s tím, že se díky tomu bude moct připravit na comeback. "Claudia se vrátí bez ohledu na to, kam až tohle zajde. O tom jsem přesvědčen. Nikdy jsme to nevzdali a neuděláme to ani teď," prohlásil Grosse.

Pechsteinová sice nikdy neměla pozitivní dopingový nález, kvůli podezřelým krevním testům při loňském mistrovství světa v Hamaru však dostala dvouletý distanc, který jí vyprší 11. února příštího roku. V srpnu se nechala slyšet, že hodlá startovat ještě na olympiádě v Soči za čtyři roky.

Reklama

Související témata: